Ekonomik kriz ve zorlaşan hayat şartları nedeniyle Aydın"da ayakkabı sektöründe yaşanan krizin, Nazilli ve çevresinde kara lastik ayakkabı satışları sayesinde aşıldığı bildirildi.
Ülkemizde çarıktan sonra kullanılmaya başlanan kara lastik ayakkabılar, Aydın"da çiftçilerin vazgeçilmez iş ayakkabısı olarak kullanılmaya devam ediyor. Özellikle kestane ve zeytin üretiminin yoğun olduğu Aydın ve çevresinde satışı artan kara lastik ayakkabı ve çizmeler sektörün yüzünü güldürdü.
Türkiye"nin en fazla kestane ve zeytinin üretildiği Aydın Nazilli ve çevresinde, ağaçtan düşme sonucu ölüm ve yaralanma olayları ile KKKA hastalığının artmasından sonra, ağaçta daha iyi tutunmaya sağlayan kara lastik ayakkabılarda satış patlaması yaşandığı bildirildi.
Ülkemizde çarıktan sonra kullanılmaya başlayan ve bir zaman sonra ayakta nasırlaşmaya neden olduğu için kullanımı azalan kara lastiklerin, yeni üretilen modellerinde, aynen araba lastiklerinde olduğu gibi tırmanmaya yardımcı özelliklerin eklendiğini belirten Nazillili ayakkabıcılardan Davut Karataş “Çarık ve takunyadan sonra icat edilen kara lastik ayakkabılar teknolojinin gelişmesi ile cazibesini kaybetmişti. Son yıllarda bölgemizdeki zeytin ve kestane hasadı sırasında ağaçtan düşmeler artınca, kara lastik ayakkabı ve çizmeler yeniden tercihe dilmeye başlandı. Hasat sezonu olması nedeniyle bu yıl sektördeki sıkıntı kara lastik ayakkabı satışları ile aşılmaya çalışıldı” dedi.

KOKUSU KENE VE HAŞERDEN UZAK TUTUYOR
Kara lastiklerin tırmanma ve tutunma özelliği dışında kendine has kokusunun kişiyi kene ve haşereden uzaklaştırdığını belirten Davut Karakaş, "Yıllar önce dedelerimizin, ninelerimizin köylerde giydiği kara lastik, bugün hala insanlar tarafından ilgi görüyor. Sağlamlığı ve ucuz olması nedeniyle özellikle tarlada çalışan çiftçiler tarafından ilgi gören kara
lastik, ayrıca haşereleri KKKA hastalığına neden olan keneleri de uzak tutuyor. Petro-kimya artıklarından üretilen kara lastiğin içinde dop yağı var. Keneler bu yağın kokusundan nefret edermiş” dedi. -iha