Bilim adamları, metrenin 50 milyarda bir büyüklüğüne sahip altın nano kapsüllerin içine ilaç molekülleri yerleştirerek kanserli hücreyi yok etti.

Gazi Üniversitesi Nanotıp ve İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi'nden Türk bilim adamları, Washington Üniversitesi ile yürüttükleri çalışmada, nano-kapsüllerle kanser hücrelerini yok etti. Başkanlığını Yrd. Doç. Dr. Gürer G. Budak'ın yürüttüğü ekipte görev yapan Dr. Mustafa Selman Yavuz'un Washington Üniversitesi'nden Dr. Younan Wia'nın ekibi ile yaptığı çalışma, saygın bilim dergisi Nature Materials'in Kasım sayısında yayımlandıktan sonra, ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times'a da konu oldu.

YAN ETKİLERİ EN AZA İNDİRDİ

Nanotıp ve İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Budak, son zamanlarda tümör hücrelerinin geliştiği bölgenin hedef alındığı “güdümlü” ilaç dağılım sistemleri üzerinde çok yoğun çalıştıklarını, böylece çok daha düşük ilaç dozlarıyla yüksek tedavi başarısı elde edilebileceğini belirtti. Budak, güdümlü ilaç dağılım sisteminde, alışılagelmiş yöntemlerdeki tedaviye uyumu azaltan sistemik yan etki riskinin de en aza indirgendiğini anlattı.

ÇOK UZUN TESTLER GEREKİYOR

Yrd. Doç. Dr. Budak, tedavi amaçlı üretilen her molekülün insanlar üzerinde kullanılmadan önce çok uzun ve detaylı testlerden geçirilmesi gerektiğini bildirdi. Budak, bu çalışmada kullanılan taşıyıcı altın nano-kapsüllerin, ilk aşamada laboratuvar ortamında oluşturulan hücre kültürü ve serilerinde denendiğini ve çok başarılı sonuçlar elde edildiğini açıkladı. Dr. Budak, “Kanserin pek çok tipi olmasına rağmen, kansere yol açan patolojik süreçler henüz tam olarak aydınlatılamadı. Tüm kanser tiplerinde başarılı olabilecek bir tedavi bugün için mümkün değil. İleri teknoloji gerektiren nitelikli araştırmalar sayesinde kanser tedavisine adım adım yaklaşılıyor” diye konuştu.

Metrenin 50 milyarda biri

ABD'deki bilim çevrelerinde geniş yankı bulan çalışmayı yürüten Dr. Mustafa Selman Yavuz, kanser tedavisinde umut veren geliştirdikleri yöntem hakkında bilgi verdi. İlaç moleküllerini, metrenin 50 milyarda biri büyüklüğündeki altın nano-kapsüllerin içine yerleştirdiklerini belirten Yavuz, kapsüllerin yüzeylerindeki yine nanometrik çaptaki delikleri akıllı polimerlerle kapladıklarını söyledi. Yavuz, şunları anlattı: “İçi ilaç dolu nano-kapsüller hedef kanser hücresine immünolojik (bağışıklık sistemine özgü) yöntemlerle hedeflendikten sonra, yakın kızılötesi ışınlar kullanarak nano-kapsüller ısıtılıyor. Bu sayede polimerlerle kapatılan delikler açılarak nano-kapsül içindeki ilaç ortama salınıyor. Burada amaç, kanser dokusunu tek hücre düzeyinde hedefleyerek yok etmek.” Yavuz, yöntemin önemli bir üstünlüğünün de geliştirdikleri nano-kapsüller hedef dokuya gidinceye kadar içlerindeki ilacın serbestleşmesinin önlenebilmesi, böylece kontrolsüz ilaç salınımının önüne geçilebilmesi olduğunu bildirdi./yeni şafak