Sönmez Filament, konuyla ilgili olarak İMKB'ye bir açıklama gönderdi. Açıklamada Ağustos ayı başından bu yana piyasa şartlarındaki olumsuzluklar nedeniyle üretime ara verdiklerini belirten şirket yetkilileri, bugün itibariyle piyasa koşullarında bir iyileşmenin tespit edilemediğini, aksine belirsizliğin daha da arttığını vurguladı.

Dampingli ithalat artışının yanında elektirik ve doğalgaz zamlarının da kendilerini olumlu bir beklentiden uzaklaştırdığı belirtilen şirket açıklamasında, şu ifadeler kullanıldı:

"2003 yılından bu yana zarar ediyor olmamıza rağmen kapasite daraltılması, verimlilik artışı gibi tedbirler ne yazık ki zararlı durumdan çıkabilmemiz için yeterli olmadı. 6 Kasım tarihine kadar üretime verilmişolan aranın sürekli hale getirilmesine ve bugün itibariyle bütün üretim faaliyetlerimizin tamamen ve sürekli olarak sona erdirilmesine, kalması zarurui personel dışındakilerin iş akitlerinin fesh edilmesine karar verilmiştir."

HİSSELER İŞLEME KAPATILDI

Sönmez Filament'in üretimi tamamen durdurduğunu açıklamasının ardından İMKB'de işlem gören hisseleri de ek açıklama istenmesi nedeniyle işleme kapatıldı. Sönmez Filament hisseleri yüzde 1.85 düşüşle 0.53 YTL'den işlem görüyordu.

Ağustos başında 0.92 YTL olan hisseler, 26 Eylül 2007'de 2.46 YTL'ye kadar yükselerek tarihi zirvesine ulaşmıştı.

Zararı ikiye katlandı

Sönmez Filament'in sermayesinin yüzde 27.99'u Celal Sönmez'e, yüzde 17.96'sı Sönmez Endüstri Holding'e, yüzde 15.43'ü Sönmez A.S.F.'ye, yüzde 12.91'i Sönmez Pamuklu'ya ait. Sönmez Filament'in yüzde 25,91 hissesi ise İMKB'de işlem görüyor.

Sönmez Filament'in satış gelirleri, bu yılın ilk yarısında, 2007'nin aynı dönemine göre yüzde 13,2 oranında azalarak 23.8 milyon YTL'ye indi. Şirketin zararı ise yüzde 118 oranında artarak 2 milyon 691 bin YTL'ye çıktı.

Sönmez Filament'te 30 Haziran 2008 itibari ile 229 personel istihdam ediliyordu.

SÖNMEZ HOLDİNG ŞİRKETİ

Sönmez Holding şirketleri arasında yer alan Sönmez Filament 1972 yılında kurulmuştu. Türkiye"nin ilk polyester chips, iplik ve elyaf üreten entegre kuruluşu
olan şirketin kuruluş amaçlarının başında, yüksek kalitede her türlü polyester ipliği üretmek geliyordu.

Sönmez Filament'i kapatma kararı alan Sönmez Holding Bursa'nın en köklü ve en büyük gruplarının başında geliyor. Ali Osman Sönmez tarafından kurulan grup, tekstil, turizm, otelcilik, medya, inşaat ve enerji alanlarından 19 şirketle faaliuet gösteriyor.
HÜRRİYET