Tüketici Hakları Derneği Aydın Şube Başkanı Ümit Kutbay, kapıdan satışların tüketicilerin canını yakmaya devam ettiğine dikkat çeken basın açıklaması yaptı.
Başkan Kutbay, “Yaptığımız çalışmalar neticesinde yavaşlayan kapıdan satış şikayetleri son günlerde bu kapıdan satış yapan firmaların yeni hedef kitleleri bulup, yeni yöntemler geliştirmeleri neticesinde tekrar arttı” diye konuştu.
Kutbay açıklamasında, “Daha önceleri sözleşmelerde yaptıkları usulsüzlükler ve tüketicinin cayma hakkının engellenmesi ile oluşan sorunları, tüketici yasasına uygun şekilde sözleşme hazırlamalarını sağlayarak, tüketicilere cayma hakkını kullandırarak engellemiştik. Şimdi kapıdan satış firmaları satış yaptıkları tüketicilere sözleşmenin bir nüshasını, faturayı, garanti belgesini vermeyerek tüketicinin cayma hakkını engellemektedir. Ürün satın alan tüketici cayma bildirimi yapacak herhangi bir adres bulamadığı için, elinde firma bilgilerini içeren herhangi bir belge olmadığı için mağdur olmaktadır. Tüketici Hakları Derneği olarak defalarca, imzalanan sözleşmenin bir örneğini mutlaka alın uyarısı yaptık. Kapıdan Satış firmalarının hedef kitlelerinin bir çoğunu köyler, cahil okuma yazma bilmeyen insanlarımız oluşturuyor. Bunun yanında, güven verebilmek için sağlık müdürlüğünden geliyoruz deyip, tansiyon aleti, masaj aleti gibi medikal malzemeler veya tanınmış bir firmanın ismini kullanıp, mutfak robotu, fırın, mikrodalga fırın gibi mutfak eşyalarını çok yüksek fiyatlara satıyorlar. Bir de bunları almaları halinde hediye kazanacaklarını söylüyorlar. Bunun yanında son zamanlarda tüketici şikayetlerinde, tüketicileri Aydın"da yapımı süren Forum da yerimiz olacak, orda ki mağazamızda kullanabileceğiniz “İndirim Kartı” vereceğiz diyerek gerçekle ilgisi olmayan bahanelerle ürün sattıklarını daha doğrusu kandırdıklarını gördük” ifadelerine yer verdi.
Ümit Kutbay ayrıca, “Üzerine basarak söylüyoruz artık eskisi gibi dar bir pazar yok. Her yerde, istediğiniz her şeyi çok uygun fiyatlara bulabilirsiniz. Bu yüzden kapıdan satış için gelen firmalardan ürün almayın” uyarısında bulunurken, tüketicilerin de şunlara dikkat etmesini istedi:
* Bu tür satışlarda ürün almadan önce, ihtiyaç duyulan ürünle ilgili mutlaka piyasa fiyatı öğrenin,
* Markası bilinmeyen ürünler tercih etmeyin
* Satıcının ikna çabalarına önem verilmeyin. Ürüne ihtiyaç duymuyorsanız hayır demeyi bilin.
* Eğer ürünü almaya karar verdiyseniz; satıcı firmaya ait bir sözleşme isteyin ve bu sözleşmede satıcının unvanı, adresi ile telefon bilgilerini kontrol ediniz. Satış elemanının firma adına satış yetki belgesini sorun.
* Kendi el yazınızla tarih atıp imzalayacağınız sözleşmede haklarınızın yazılı olup olmadığını kontrol edin. Sözleşmenin bir nüshasını mutlaka alın.
* Bu alış verişte hiçbir ödeme yapmayınız ve kıymetli evrak ile borç altına girmeyiniz. Eğer ürünü beğenirseniz yedi gün sonra ödeme yapın. Çünkü 7 günlük cayma hakkınız var hiçbir gerekçe göstermeden bu alışverişten cayabilirsiniz.
* Ürünün Türkçe tanıtma ve kullanma kılavuzunu, garanti kapsamında ise Garanti Belgesini isteyin.