Üniversitelerde türbana izin veren değişiklik iptali, kapatma kararının işareti olarak değerlendirilirken, Financial Times "Acele eden Erdoğan"ın muhakeme yeteneğinin sorgulamaya açıldığı yorumunu yaptı

Anayasa Mahkemesi"nin önceki gün, üniversitelerdeki türban yasağını kaldıran anayasa değişikliğini “laikliğe aykırı” bularak iptal etmesi haberine dış basın büyük ilgi gösterdi. Gazetelerden bazıları “çok sert” olarak nitelendirdikleri kararın, AKP"nin kapatılma davasını parti aleyhine etkileyebileceğine değindiler.

İngiltere
The Guardian: Anayasa Mahkemesi siyasi olarak tartışmalı bir yasayı iptal etti. AKP için ciddi bir aksilik anlamına gelen bu kararın, Türkiye"nin geleceği üzerinde önemli etkileri olacak.
Financial Times: Türkiye"nin laik sistemi, muhafazakâr hükümete karşı büyük bir zafer kazandı. Ancak bu karar geniş ve belirsiz etkileri nedeniyle “felç edici bir siyasi kriz” yaratabilir ve finansal piyasalarda daha çok karmaşaya yol açabilir. Alınan karar ayrıca, doğuracağı geniş etkileri düşünmeden türban yasağını kaldırmakta acele eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın muhakeme yeteneğinin de sorgulanmasına yol açacak.
BBC: Laikler tarafından İslam"ı devlet etkinliklerinin dışında tutmanın bir sembolü olarak görülen türban yasağının hükümet tarafından kaldırılması girişimi Anayasa Mahkemesi tarafından bloke edildi.
Mahkemenin kararı AKP"nin laiklik karşıtı eylemleri nedeniyle sürdürülen kapatma davasının da, iktidar partisi aleyhine sonuçlanacağının bir işareti olarak da görülebilir.
The Times: Mahkemenin kararı AKP için ciddi bir tehdit. Karar AKP"li yöneticilerin, Türkiye"nin saygın kurucusu Mustafa Kemal Atatürk"ün laik prensiplerine bağlı olduğu konusunda defalarca yaptığı açıklamalara karşın, gizli bir İslami gündeme sahip olduğu konusunda yönetici elit ve dine ihtiyatlı yaklaşan kentli halkın korkularını yatıştıramadığını gösteriyor.

İtalya
Corriere Della Sera: Erdoğan"a tokat, üniversitede türbana hayır. Anayasa Mahkemesi: Türban laiklik karşıtı. Türkiye"de İslam yandaşları ile laik kesim arasında çatışma yaniden alevlendi. Bu ülke imajını karartıp, ülkeye güveni azalttığı gibi AB"ye girme çalışmalarını azaltıyor.
La Stampa: Hükümet sınıfta kaldı. Anayasa Mahkemesi"nden ders; Türbansız devam etmelisin. Türkiye laik, üniversitede türbana hayır. Anayasa Mahkemesi, Erdoğan"ın yasasını geçersiz kıldı. Yarından itibaren kız öğrenciler üniversitelere girerken türbanlarını çıkaracak ve genelde peruk takacak. Kemalistler için önemli bir galibiyet.
La Repubblica: Türkiye, üniversitede türban yasağına devam. Anayasa Mahkemesi, Erdoğan"ın istediği yasayı iptal etti. Erdoğan"ın partisine karşı büyük darbe. Üstelik bu daha başlangıç, sonu dramatik olabilir.

Fransa
Le Monde: Mahkeme kararı, AKP için yaşanabilecek en kötü senaryo ve ciddi bir terslik.
Liberation: Türban yasağının kaldırılmasının engellenmesi “çok sert” ve AKP"nin de kapatılabileceğini gösteriyor.
Le Figaro: İktidardaki muhafazakâr Müslümanlar ile laik bürokrasi arasındaki savaş iklimi ortamında gelen bu karar kesinlikle sürpriz değil.

ABD
CNN: Anayasa Mahkemesi, Türk parlamentosunun sınırlarını aştığına karar verdi. Mahkeme yapabileceği en sert yorumu yaptı.
New York Times: Anayasa Mahkemesi AKP"ye “incitici bir tokat” attı.

Putin benzetmesi
Wall Street Journal"da Michael Rubin imzasıyla çıkan yazıda yorumladı “Erdoğan"ın hukukun üstünlüğü karşısındaki sabırsızlığı ve diktatoryal eğilimleri, kendisini baskı altında bir demokrat olmaktan çok Vladimir Putin"in harika çocuğu yapıyor” görüşü öne sürüldü.

İspanya
El Pais: Türk Anayasa Mahkemesi, İslami hükümete karşı taarruza geçti. Bu kararın ardından Türkiye, istikrarsızlık sarmalına yeniden girebilir.

Katar
El Cezire: Bu karar iktidar partisi için “yenilgi” anlamına geliyor.
Milliyet