Habertürk televizyonunda Habertürk Gündem programına katılan Radikal gazetesi yazarı Oral Çalışlar, "Kürt meselesinin çözümü için iki tane önemli etken var. Bir tanesi Abdullah Öcalan çünkü konumu gereği ancak bu iş çözümle sonuçlanırsa, barışla çözümlenirse hem kendisinin geleceği açısındandan hemde kumanda ettiği güçlere hakim olabilmek açısından çözüme ihtiyacı var Öcalan’ın. İkincisi BDP. BDP’nin de çözüme ihtiyacı var, çünkü savaş başladığı zaman, silah patladığı zaman terör eylemi diye ifade edilen eylemler başladığı zaman BDP etkisizleşiyor.” dedi.
 
Çalışlar, “Silahlar konuşmaya başladığı zaman elinde silahı olmayanlarıın lafını kimse dinlemiyor. Dinlemediği için onlar etkisizleşiyor. Etkisizleştikleri için daha çok şehir baskısı altında kalıyorlar, dağın ve Kandil’in. Çünkü silah patladığı zaman, devlet operasyon yaptığı zaman PKK çeşitli şiddet ve eylemlerde bulunursa BDP’nin çokta yapacağı bir şey kalmıyor.” diye konuştu.
 
Devlete önemli görevler düştüğünü söyleyen Çalışlar, “Bu güne kadarki çizgi neydi hep yasal alandaki Kürt hareketini  yargı yoluyla veya devletin baskısı yoluyla, yargısız infazlar yoluyla vaya faili meçhul cinayetler yoluyla yok edildi bunlar. Yani o alan devletin çeşitli kurumları tarafında sürekli tasviye edildi ve temizlendi. Siz bütün o kurumları tasviye edip temizlerseniz o zaman dağın eğemenliği daha fazla yaygınlaşıyor. Sonra kapatılamayan tek parti PKK olduğu için yeni kurulan her parti PKK’nın etkisi altında ve gölgesi altında kurulmak durumunda kaldı. Zaten onun etkisi ve gölgesi altında olmayanlarda güç yaratamadılar.” şeklinde konuştu.