Akbük Beldesinde, Belediye Meclisinin yapılması planlanan Yeni Kültür Merkezinin durumuyla ilgili olarak görüşmelerini halka kapalı olarak yapması tepkilere neden oldu. Belediye Meclisi toplantısının ilgili kanun ve yönetmelik uyarınca “gizlilik kararı” alınmadan boşaltılması sonrasında ilgili parsellerin durumun halka kapalı oturumda görüşülmesine tepki gösteren Akbüklüler belediye meclis üyelerinin duruma sessiz kalmamasından da şikayetçi oldu.

Akbük Belediye Meclisinin Ağustos ayı toplantısı Belediye Başkanı M. Erçin Sandalcı başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantı gündeminin beşinci maddesinde “Akbük Kültür Merkezi yapımı” “konusu ele alındı. Söz konusu gündem maddesinin görüşülmesine geldiğinde Belediye başkanı Erçin Sandalcı, bu maddenin basına ve halka kapalı olarak görüşüleceğini söyleyerek belediye meclisi salonunun boşaltılmasını istedi. Daha sonra halk ve basın mensupları salondan çıkartıldı ve toplantı devam etti. Salondan çıkartılanlar bu uygulamanın hukuka aykırı olduğunu belirterek hiçbir meclis üyesinin buna karşı çıkmamasını garipsediler.

Konuyla ilgili tepkisini dile getiren Avukat Faruk Haksal hukuki olarak şunları kaydetti; “Belediye Kanunu’nun 13. maddesinde şöyle bir hüküm vardır: “Herkes ikamet ettiği beldenin hemşerisidir. Hemşerilerin, belediye karar ve hizmetlerine katılma hakları vardır.”Ayrıca, aynı kanunun 20. maddesinde şu hüküm yer almaktadır: “Meclis toplantıları açıktır. Meclis başkanının veya üyelerden herhangi birinin gerekçeli önerisi üzerine, toplantıya katılanların salt çoğunluğuyla kapalı oturum yapılmasına karar verilebilir.”Bu kural Belediye Meclisi Yönetmeliği’nin 11. maddesinde de tekrarlanmaktadır. Akbük Belediye başkanının, belediye meclisi toplantısından usulüne göre alınmış “kapalı oturum” kararı olmadan halkı ve basın mensuplarını dışarı çıkartması ile uygulama açıkça kanuna ve ilgili yönetmeliğe aykırıdır. Ayrıca gündemdeki konu, Akbük Kültür Merkezi yapımı ve ilgili parsellerin durumunun görüşülmesidir… Böyle bir konunun görüşülmesinin ve bu konudaki bilgilerin halktan gizlenmesinin ne gibi bir amacı olabilir? Bizce belediye meclisi üyelerinin bu hukuk dışı uygulamaya karşı çıkmamaları ise, ayrı bir sorun oluşturmaktadır. “dedi.aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png