Dertlerini, tasalarını, sevinçlerini yaptıkları enstrümanlara işliyor. İnce parmakların dillendirdiği çalgılar, yurtdışından da sipariş alıyor
 
 Çalgı Yapımı Bölümü Türkiye'de yıldızı henüz parlamaya başlayan bölümlerden biri. Sadece İstanbul Teknik ve Ege Üniversitesi'nde bulunan bölüm, erkek öğrencilerin egemenliğinde derslerine devam ediyor. Eğitime başladığı 1989 yılından bu yana bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda kız öğrenci mezun eden Çalgı Yapımı Bölümü, şimdi hanım eli değmiş Türk müziği çalgılarıyla yurtdışına açılıyor.
 
 
 
 
 
 
ERKEKLERE MEYDAN OKUDULAR
 
Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı'ndaki 60 kişilik Çalgı Yapımı Bölümü'nde sadece 8 kız öğrenci var. Yurt geneline bakıldığında da aynı bölümde öğrenim gören kız öğrencilerin sayısı 15'i geçmiyor. Türkiye'nin erkeklere meydan okuyan çalgıcı kızları, Birkan Balcı, Yeliz Yılmaz, Hülya Çalıseki, Burçin Bayar, Seda Aydın, Hande Alparslan, Burcu Güçlü ve Yaprak Geyik seçtikleri mesleğin zorluklarını ve güzelliklerini AKŞAM'a anlattı: 
 
 
ÇOCUĞUM GİBİ HİSSEDİYORUM
 
l Birkan Balcı (27): En büyük hayalim dünyadaki ilk bayan 'kanun' yapımcısı olmak. Bence çalgı yapımı aslında bayanın inceliği ve zarifliğiyle birleştiğinde çok daha güzel hale gelen bir iş. Bölüme ilk geldiğim günden beri severek çalışıyorum. Güç gerektiren işlemlerde erkeklere göre daha çok yoruluyoruz. Ama ortaya çıkan sonuca baktığımızda çok kaliteli çalgıların bayan elinden çıktığını görüyoruz.
 
 
l Hülya Çalıseki: Vaktimin çoğunu atölyede, elimde zımpara ve aletlerle geçirmek ilk etapta beni korkuttu. Fakat sonra yaptığım her çalgıyı sanki çocuğummuş gibi hissetmeye başladım.
 
Yeri geldi en iyi arkadaşımmış gibi derdimi, tasamı onun üzerine işledim. Şu an iyi ki bu tercihi yapmışım diyorum.
 
Zarafet katıyor
 
Kız öğrencilerin erkeklere göre daha istekli olduğunu belirten Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Çalgı Yapımı Bölüm Başkanı Aytaç Akarçay, şunları söyledi: 
 
- Biz erkeklerin tekelinde olan bu bölüme kız öğrencilerin de girmesinden çok memnunuz.
 
Bölümümüzün yıllık kontenjanı 12. Öğrencileri yetenek sınavlarındaki becerilerine göre seçiyoruz. Son yıllarda bayan öğrenci sayılarında nispeten artış var. Derslere olan ilgi kız öğrencilerde, erkeklere göre daha fazla. Onların varlığı hem bölümümüze hem de ürettiğimiz çalgılara zarafet ve incelik katıyor.
 
- Öğrencilerimizin yaptığı çalgılar fuarlarda piyasa değerinin çok daha altında satışa sunuluyor.
 
Elde edilen gelir, okulumuzun döner sermayesine katkı sağlıyor. Fuarlarda tüketicinin en çok önemsediği konu çalgıların kalitesi. Kız öğrencilerin yaptığı çalgılar bu nedenle ilgi görüyor.
 
Özellikle onların çalgılarını alıp yurt dışına götüren, hatta yurtdışından sipariş veren tüketiciler var. Kız öğrencilerin yaptığı ut, keman, kemençe gibi müzik aletleri büyük beğeni topluyor.
 
 
akşam