Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu yıl yürürlüğe koyduğu, okullarda fast food tarzı yiyeceklerin satılmama kararının ardından bu yiyeceklerin merdiven altı işletmelerde denetimsiz bir şekilde satıldığını belirten İstanbul Kantinciler Esnaf Odası Başkanı Vahap Osmanoğlu, “Fast food’un yasaklanması kantincilerin zararına oldu. Fakat velilerin ve öğrencilerin daha da zararına oldu” dedi.
 
Okullarda yasaklanan yiyeceklerin denetimli hijyenik yerler olan kantinlerin yerine sokaklarda satıldığını belirten Osmanoğlu, “Asıl tehlike şimdi başlıyor. Önceden, sürekli denetimi yapılan bir kantinde patates kızartılırken, çocuklar vazgeçemediği bu alışkanlığını dışarıdan temin etmeye başlıyor. Maalesef dışarıdaki yiyeceklerin ne gibi işlemlerden geçerek hazırlandığı bilinmemekte ve denetlenmemektedir. Çocuklar şimdi olmasa bile ileriki zamanlarda sağlıksız koşullarda üretilen bu yiyeceklerin zararını görecekler. Çocuklarımızı obeziteden koruyalım derken bu şekilde birçok hastalığa davetiye çıkarıyoruz” dedi.
 
Çocuklarını hastalıklara karşı korumaları için velilere seslenen Vahap Osmanoğlu, “Çocuklarımızı Sağlık Bakanlığı’nın ve İl Tarım müdürlüklerinin denetimi altında olan kantinlerden alışveriş yapmaya teşvik etmeliyiz. Çünkü kantinler sağlıklı, güvenli ve kontrollü mekânlardır. Şimdiye kadar kantinde satılan ürünlerden dolayı zehirlenme ya da herhangi bir sağlık sorunu yaşanmamıştır.
 
Çocuklarda görülen sağlık sorunlarının hepsi bizim dışımızda gelişen, sokaktaki denetimi olmayan ne idüğü belirsiz yiyeceklerden kaynaklanmaktadır. Bu konuda velileri daha duyarlı olmaya çağırıyorum” dedi.
 
"KİRALARA ZAM YAPILMASIN"
Milliyet'in haberine göre, uygulamayla kantincilerin mağdur olduğunu belirten Vahap Osmanoğlu, “Okulda yiyeceklerin kısıtlanmasıyla gelir dengesinde büyük bir düşüş oldu. Burada çalışanları ve ailelerini göz önünde bulundurursak yaklaşık 100 bin kişinin bir şekilde mağduriyeti söz konusu. Gelirlerin düşmesinin yanı sıra bir de kantin kiralarının bakanlığın koyduğu kural dahilinde artırılması gerekirken bu bazı yerlerde yüzde 80, yüzde 100 hatta yüzde 200’e kadar çıkıyor. En azından bir ya da iki sene kantin kiralarına zam yapılmasın, zararı bu şekilde telafi edebiliriz” dedi.