AYDINPOST HABER SERVİSİ-Aydın Sanayi Odası (AYSO) Genel Sekreteri Kerem Öden, Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) İhale Şube Müdürlüğü'nün, odalarından ''mobil çelik konstrüksiyon kantin yapımı işi'' için muhammen bedel tespiti istemesine karşın, istenilen işin aslında satın alınarak işletmeye hazır hale getirildiğini öğrendiklerini ileri sürerek, teklif müracaatında verilen piyasa teklifleri ve bayındırlık birim fiyatları yoluyla odalarının yanıltılarak fiyat tespitinin maksatlı olarak gerçek değerinin çok üzerinde tespit edilmesine yol açılarak odalarının zan altında bırakıldığını ileri sürdü.
Öden, yaptığı yazılı açıklamada, ADÜ İhale Şube Müdürlüğü'nün, 15 Eylül 2010 tarihinde iç donanımı dahil alınması düşünülen taşınabilir mobil çelik konstrüksiyon kantin için ihale muhammen bedelinin belirlenmesinde kullanılmak üzere odalarından fiyat tespiti yapılmasını talep ettiğini belirtti.
ADÜ tarafından gönderilen yazıda yer alan piyasadan alınan iç donanım dahil alınan maliyetler ve bayındırlık fiyatları gözönüne alınarak yapılan değerlendirme sonucunda muhammen bedel tahmini değer tespitinin 505 bin lira olarak hesaplanarak 16 Eylül 2010'da üniversiteye bildirdiklerini kaydeden Öden, şu iddialarda bulundu:
''ADÜ Rektörü Sayın Prof. Dr. Şükrü Boylu'nun, 20 Ekim 2010 tarihli basında yer alan açıklamasında ilgili mobil kantinin odamızca verilen yazıdan önce imalatının tamamlanarak işletmeye hazır durumda olduğu ortaya çıkmıştır. Odamızca imalatı tamamlanmış konumdaki mobil çelik konstrüksiyon kantinin aslında inşaat yapım maliyetinin 150 bin TL ile 200 bin TL arasında olduğu değerlendirilmiştir. Bu sebeple odamıza yapılan müracaat ile ilgi beyan edilen piyasa teklifleri ve bayındırlık birim fiyatları odamızı yanıltarak tespitin maksatlı olarak gerçek değerinin çok üstünde tespit edilmesine neden olmuştur.''
Rektör Prof. Dr. Boylu'nun söz konusu açıklamasında, AYSO'nun zan altında tutulduğunu ve bu durumun düzeltilmesi için ADÜ Rektörlüğü'ne bir yazı göndererek bu durumun düzeltilmesini istediklerini ifade eden Öden, bu düzeltmenin yapılmaması halinde yasal yollara başvuracaklarını kaydetti.
Öden, odalarından istenen bilginin, ''alınması düşünülen taşınabilir mobil çelik konstrüksiyon kantininin'' tahmini değer tespiti olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
''Rayiç bedel tespiti ya da rapor şeklinde bir çalışma yapılmamıştır. Bu durum basında ADÜ Rektörlüğü tarafından tarihleri itibariyle açıkça belirtilmediği için odamız hakkında kamuoyu yanıltılmıştır. Adnan Menderes Üniversitesi İhale Şube Müdürlüğünce odamıza yapılan müracaat anında, gerçekte imalatı bitmiş, işletmeye hazır bir kantin söz konusu olup, tahmini inşaat yapım maliyetinin 150 bin TL ile 200 bin arası olduğudur ifadelerine yer verildi. ADÜ, Aydın Sanayi Odası'nı ardından da sanayi odasının iyi niyetle hazırladığı raporla kamuoyunu yanıltmıştır.''


BOYLU SANAYİ ODASI'NA CEVAP VERDİ

Öte yandan ADÜ Rektörü Prof. Dr. Şükrü Boylu'da yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:
"Üniversitemiz ihale Şube Müdürlüğünce Sayıştay Başkanlığı denetim elemanı tarafından düzenlenen sorgu maddesinden sonra İlimiz Sanayi Odasına 15.09.2010 tarih ve 492 sayılı yazıda “yazımız ekinde proje ve teknik şartnameleri gönderilen 25mx12mxh4,50m ölçülerinde (donanım dahil Anahtar teslimi ) taşınabilir mobil çelik konstrüksiyon bir kantinin piyasa araştırmasına esas olmak üzere Başkanlığınızca belirlenecek piyasa fiyatının bildirilmesini rica ederim.” yerine sehven “Üniversitemizin ihtiyacı olan ekli proje ve teknik şartnamede belirtilen 25mx12mxh4,50m ölçülerinde (donanım dahil çelik konstrüksiyon) bir kantin alınması düşünülmektedir. Söz konusu kantin için piyasa araştırmasına esas olmak üzere Başkanlığınızca belirlenecek piyasa fiyatının bildirilmesini rica ederim” denilmiştir. Ancak 18.10.2010 tarihinde yapılan Basın Açıklamamızda da “sorgu sonucu Nazilli Ticaret Odasından piyasa fiyatı sorulmuş, Nazilli Ticaret Odası Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan Oda Muamelat Yönetmeliğinin 35 inci maddesi gereğince bu iş için rayiç fiyat belirlemeye yetkili olmadıklarını bildirmiş bunun üzerine rayiç fiyat vermeye ilimiz Sanayi Odası yetkili olduğundan anılan odaya söz konusu kantin alımının piyasa fiyatı sorulmuş ve Sanayi Odasınca tahmini değerin KDV hariç 505.000,00 TL olduğu bildirilmiştir.” şeklinde açıklama yapılmıştır. Basın açıklamasında da belirtildiği gibi Sayıştay Sorgusu sonucu Sanayi Odasından tahmini değer alındığı açıkça belirtilmiştir. Sayıştay Sorgusunun 2009 yılı döneminde yapılan işlerin incelenmesi olduğu herkes tarafından bilinmekte olduğu düşünüldüğünden 18.10.2010 tarihinde yapılan basın açıklamasında tarihlerle ilgili ayrıntılara yer verilmemiştir.
Ayrıca söz konusu kantin betonarme bir bina değil tamamıyla çelik konstrüksiyon ve taşınabilir bir kantin (donanım dahil) olmakla birlikte (KDV Hariç) 506.942,79 TL olan Bayındırlık fiyatları ve (KDV Hariç) 459.093,75 TL olan piyasa fiyatlarının (alınan teklif bedelleri) altında bir bedelle (KDV Hariç ) 450.000,00 TL götürü bedelle alınmıştır. Bu fiyatın içerisinde ise Bayındırlık Birim Fiyatlarına göre yaklaşık 154.741,60 TL değerinde sadece donanım bulunmaktadır. Bununla beraber aynı ölçülerde betonarme bir kantinin dahi maliyetinin yaklaşık 250.000,00 TL değerinde olduğu düşünüldüğünde alınan taşınabilir çelik konstrüksiyon (donanım dahil) kantinin piyasa fiyatlarını yansıttığı görülmektedir."