Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Meclis'teki tüm siyasi grupların bir araya gelerek aldığı kararla, emekli milletvekillerinin maaşlarında bir artış sağlandığını belirterek, "Burada kantarının topuzunun kaçtığı konusunda kamuoyunda yaygın bir kanaat oluştu. Kantarın topuzunun kaçtığı da doğrudur" dedi.

Bursa'da, Dağ-Der Kültür Merkezi'nde, Orhaneli-Keles-Büyükorhan-Harmancık Yardımlaşma ve Kültür Derneği (Dağ-Der) üyeleriyle bir araya gelen Bakan Çelik, burada, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Açıklanan asgari ücret zamları ile Cumhurbaşkanı tarafından veto edilen "Emekli milletvekillerin aylıklarına zam getiren düzenleme" konularında yöneltilen soru üzerine Çelik, 2012 yılı asgari ücret oranında enflasyon hedefleri doğrultusunda bir artış beklendiğini söyledi.

Belirlenen oranı iş veren ve işçi kesimiyle uzlaşma içinde karara bağladıklarını dile getiren Çelik, şöyle konuştu:

"Bu çok önemli. Bu uzlaşma toplumsal barış açısından da önemli. İşverenimiz de bu oranı sağduyuyla karşıladı. Onlar da ülkede ürettikleri malların dünya satında rekabetinde tabii ki zorluklar yaşıyorlar ama asgari ücretlinin 658 değil, 700'ün üzerinde maaş alması konusunda onlar da sağduyulu bir yaklaşım gösterdiler. İşçi kesiminin beklentileri daha da yüksekti, ancak buna nispeten tercüman olduğumuz için biz de mutluyuz, onlar da mutlu oldular. Asgari ücret beklenenin çok üzerinde gerçekleşti."

-"Kamu vicdanın rahatsız eden bir değerlendirmeye olmayacak"-

Çelik, Cumhurbaşkanı tarafından veto edilen emekli maaşlarına zam yapan düzenlemeyle ilgili olarak da şunları söyledi:

"Meclis'teki tüm siyasi grupların bir araya gelerek aldığı kararla, emekli milletvekillerinin maaşlarında bir artış sağlandı. Burada kantarının topuzunun kaçtığı konusunda kamuoyunda yaygın bir kanaat oluştu. Kantarın topuzunun kaçtığı da doğrudur. Bu artış netice itibarıyla her sağduyulu vatandaşımızda olumsuz bir etki oluşturdu. Cumhurbaşkanımız da bunu dikkate alarak, geri gönderdi. Milletvekillerinin emekli maaşlarında çok farklılıklar vardı. Bunu gidermeye dönük bölüm bozulmadı, eşitlendi. Her milletvekili, eşit emekli maaş almaya başlayacak. Önümüzdeki günlerde değerlendirme yapıp, eşitlik esas alınarak, konu yeniden değerlendirilecektir. Kamu vicdanını rahatsız eden bir değerlendirmenin olmayacağını söyleyebilirim."