İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Ayşenil Şamlıoğlu, ''27. Çocuk Şenliği'' kapsamında Şişli Etfal Hastanesinde tedavi gören kanserli çocuklar için ''Çizmeli Kedi'' oyununun sergileneceğini belirterek, ''Hasta çocuklar için her zaman gönüllü olarak koşarız. Sonuçta bu çocukların kalkıp oyuna gelecek halleri yok. Onlar için biz hastaneye oynamaya gideceğiz'' dedi.

Şamlıoğlu, şenliğe ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarının çocuklar üzerine yoğun olarak eğilmesinin şenliği uzun soluklu yaptığını ifade ederek, ''Benimle Oynar Mısın?'' temasıyla 23-30 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek şenliğin, çocukları oyun gösterimleri, atölyeler ve çeşitli etkinliklerle buluşturacağını söyledi.

Şamlıoğlu, şenlik etkinlikleri kapsamında kanserli çocukları da unutmadıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Şenlikten bir gün önce 22 Nisan Cuma günü saat 11.00'de Şişli Etfal Hastanesinde tedavi gören kanserli çocuklar için 'Çizmeli Kedi' adlı oyun sergilenecek. Hasta çocuklar için her zaman gönüllü olarak koşarız. Sonuçta bu çocukların kalkıp oyuna gelecek halleri yok. Onlar için biz hastaneye oynamaya gideceğiz. Diğer yandan çocuklar içerde oyun izlerken aileleriyle psikologları da bir araya getiriyoruz. Aileler sormak istediklerini soruyorlar. Bu arada, LÖSEV'le de konuştuk. Özürlü çocuklarla da bir proje yaptık. 'Farklı büyüyen farklı gelişen' adıyla daha önce bir organizasyon yaptık. Bu oyunlar gözyaşlarıyla izleniyor. Sahnede bizimle olan çocuklar bir başka özgüven ediniyor. Onların yaşamında önemli bir dokunuş oldu bu proje.''

Şamlıoğlu, kanserli çocuklar için düzenlenen organizasyona İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, Sağlık ve Hıfzıssıhha Müdürülüğü ile Kök Hücre Nakilleri Öncü Koordinasyon Derneği ve Şişli Etfal Hastanesinin de destek verdiğini ifade etti.

-ŞENLİK PROGRAMI-

Şenliğin, 23 Nisan Cumartesi günü Kağıthane Sadabad Sahnesi'nde ''Çiçek Prenses'' oyunu ve kukla performansıyla başlayacağını, Üsküdar, Ümraniye, Fatih, Kağıthane ve Gaziosmanpaşa sahnelerinde çocuklar için ücretsiz etkinlikler düzenleneceğini belirten Şamlıoğlu, şöyle devam etti:

''7'si İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarından 28 farklı oyun gösterimi, heykel, resim, mask, kukla, tasvir, tasarım gibi farklı başlık altında 16 atölye çalışması ve 17 söyleşi yapılacak. 'Sevdalı Bulut' okuması ve 'Küçükken Çok Eskiden' sergisi de düzenlenecek. 27. Çocuk Şenliği kapsamında kukladan gölge oyununa, Shakespeare'den Nasrettin Hoca'ya uzanan geniş bir yelpazede farklı yaş grupları için oyunlar sergilenecek.''

Şamlıoğlu, şenlik kapsamında ebeveynler için de sezon süresince yapılan söyleşilerin devamı olarak ''Biz Bize Konuşuyoruz'' başlığı altında sanat ve çocuk ilişkisinin konuşulduğu, sanatçıların çocuk yetiştirmeyle ilgili deneyimlerini paylaştıkları söyleşiler gerçekleştirileceğini belirtti.

Geçen yıl şenlik kapsamında 40 bin çocuğu sahnelerinde ağırladıklarını vurgulayan Şamlıoğlu, bu festivalde de İstanbul'un çocuklarını, farklı toplulukların oyunlarını izlemeye, kendi yetenek ve becerileriyle sanatın farklı disiplinlerinde ürünler çıkarmaya, birlikte şenlikli bir oyun oynamaya çağırdıklarını söyledi.

Şamlıoğlu, kurum olarak çocuk tiyatrosuna ilk günkü titizlikle eğildiklerini vurgulayarak, ''Bünyemizde sadece çocuklara ait 2 sahne var. Bu sahnelerin oturma yerlerinden tutun da klozetlerine kadar her şey çocuk için hazırlandı. Sahnelerin biri Gaziosmanpaşa'da, diğeri de Kağıthane'de bulunuyor. Hatta Kağıthane'deki sahnede içeriye aileleri de almıyoruz. Çocukların kendilerine güvenleri artsın istiyoruz'' diye konuştu.

-TÜRK TİYATROSUNUN YERİ-

Şamlıoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları oyunlarının ''Afife Jale Ödülleri''nde 21 dalda aday olduğunu, bunda oyuncudan yönetmenine, set işçisinden küratörüne kadar herkesin emeği bulunduğunu belirterek, özellikle ''Tehlikeli İlişkiler'' ve ''Dünyanın Ortasında Bir Yer'' oyunlarının bu yıl çok öne çıktığını söyledi.

''Tiyatro anlayışı bakımından Avrupa ile Türkiye arasında 300 yıl fark var'' diyen Şamlıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Zira İstanbul gibi bir metropolde hala hiç tiyatro seyretmemiş ya da hayatında bir defa tiyatroya gitmiş insanlar bulunuyor. Evet bizim de güzel imkanlarımız, sahnelerimiz, oyuncularımız ve yönetmenlerimiz var, ancak bu 300 yıllık fark sadece tiyatronun çırpınmasıyla da kapanmaz, aynı zamanda eğitmenlerin, ailelerin, hükümetlerin çırpınmasıyla kapanır. 'İnsanları tiyatroya çekmek için onların ayaklarına gidin' gibi yanlış bir algı var. Oysa dünyada da böyledir, merkezler vardır, seyirciler merkezlere gelir. Dört bir yana yayılarak tiyatro yapamazsınız.''

-İSTANBUL'DA SALON YETERSİZLİĞİ-

Ayşenil Şamlıoğlu, yapılan tüm nitelikli işlerin seyirciden gereken ilgiyi gördüğünü, hatta daha yüksek rakamlarla bilet satan özel tiyatroların da ilgi çektiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

''Salon sayısı İstanbul için yeterli değil. Şu an elimizde 9 tane sahnemiz var. Mesela bir alışveriş merkezine gittiğiniz zaman 6-7 tane sinema salonu var ama tiyatro salonu yapılmıyor. Mesela bugün devlet operası sahneye çıkacak yer bulamıyor. Durum bu kadar vahim yani. Opera olarak istediğiniz görkemde iş yapamıyorsunuz yer olmadığı için. Her yıl tiyatro bölümünden o kadar çok öğrenci mezun oluyor ki, o zaman onların iş bulması için de ortam hazırlanması lazım. Bu genç çocuklar küçük apartman dairelerini bile tiyatro salonlarına dönüştürüyor yaratıcılıklarını kullanarak.''

Şehir ve devlet tiyatrolarının desteklendiğini anlatan Şamlıoğlu, ''Eksikliklerimiz yok mu? Beyazın daha beyazı var, her zaman daha fazlasını talep ederim. Neden etmeyeyim? Ancak şımarık addedilmekten de korkarım. Çünkü bizim şartlarımızın birçoğuna sahip olmayan topluluklar tiyatro yapmaya çalışıyor'' diye konuştu.

Tiyatronun pahalı bir sanat olduğunu, batılıların bir oyun için harcadığı parayla kendilerinin 5 oyun sahneye koymaya çalıştıklarını aktaran Şamlıoğlu, her oyun için bu kadar para harcanmasının beklenmediğini ama en azından bir prestij oyununun olması gerektiğini sözlerine ekledi.

A.A