Kanserin anormal vücut hücrelerinin başıboş yani kontrolsüz bir şekilde üremeleri ile meydana gelen bir çeşit hastalık olduğuna işaret eden uzmanlar, “Ya da hücreler bilinmeyen bir nedenle kontrolsüz olarak anormalleşmeye ve bölünmeye başlarlar. Böylece vücutta ihtiyaçtan fazla sayıda hücre meydana gelmeye başlar ve bu hücre çoğalmasından oluşan kötü urlara kanser denir. Kanser yüzden fazla çeşidi olan bir hastalık grubudur. Kanser hücreleri etraftaki dokuları istila ederek, ak veya kırmızı kan damarları ile vücudun diğer taraflarına yayılırlar” diyor.

Erken teşhis edilebilmesi halinde kanserin tamamen tedavi edilebilir bir hastalık olduğuna dikkat çeken uzmanlar, “Kanserlerin büyük bölümü ortaya koydukları belirtiler ya da hastanın veya doktorunun bir kütle veya anormal görünümlü bir oluşum saptamasıyla fark edilir. Ancak giderek artan sayıda kanser, herhangi bir anormallik olduğunu fark etmeyen, görünürde sağlıklı kişilerde yapılan testlerle belirlenir” diye konuşuyor.

25 MİLYON KANSER HASTASI VAR

Dünyada 25 milyon kanser hastası bulunduğuna işaret eden uzmanlar, kanser vakalarının artacağına işaret ederek, şunları söylüyor: “İstatistiklere göre her yıl 11 milyon kişi kanserle tanışıyor. 2020 yılında bu rakam yaklaşık yüzde 50 artış göstererek 16 milyona ulaşacağı ve üçte ikisinin gelişmekte olan ülkelerde olacağı tahmin ediliyor. Ülkemizde ise kanser en sık görülen ölüm nedenleri arasında, kalp damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer almaktadır. Her on ölümden bir tanesine kanser hastalığı sebep olmaktadır. Türkiye"de kadınlarda en sık görülen kanser yüzde 24 ile meme kanseri, erkeklerde ise akciğer kanseridir”