Kanserle savaşta tüm dünyada ardı ardına bir çok araştırmalar yapılırken, Türk doktorlar da önemli başarılara imza atıyor.

Dünyada kabul görmüş ancak Türkiye'de uygulamaya konulmamış yöntemler, Türkiye'nin ilk Onkoloğu Prof. Dr. Bülent Berkarda ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Mehmet Salih İyikesici tarafından hayata geçirildi.

İnsülin destekli kemoterapi, hipertermi ve kendi geliştirdikleri yöntem olan kemotermi ile iki doktor ileri derecede kanser hastalarına umut oluyor. Azerbaycan'da halsizlik şikayeti ile gittiği hastanede ileri derecede akciğer kanseri olduğunu öğrenen 57 yaşındaki Tatyana Mirizade de tedavisini kimse üstlenmeyince soluğu Türkiye'de aldı. İnsülin destekli kemoterapi ve hipertermi uygulanan hasta 2 ay sonra sağlığına kavuştu.

Bir süredir İstanbul'daki bir hastanede tedavi gören Azerbaycanlı Tatyana Mirizade'ye bundan iki ay önce halsizlik şikayeti ile Azerbaycan'da kaldırıldığı hastanede ileri derecede akciğeri kanseri tanısı konuldu. 57 yaşındaki ev hanımı Tatyana Mirizade Türkiye'de hemen tedaviye alındı ve insülin destekli kemoterapi ile hipertemi tedavilerini aynı anda almaya başladı. İki ay süren tedavinin ardından yapılan tetkiklerde Tatyana' nın sağlığına kavuştuğu ortaya çıktı. Türk doktorların başarısını takdir ettiğini söyleyen Tatyana en büyük ilacın ise moral olduğunun altını çizdi. Duygularını paylaşan Tatyana Mirizade,"Buradaki tedavi öncesi pek çok yerde bana değil ancak kızıma en fazla altı aylık ömrümün kaldığı söylenmiş. Ben öleceğimi aklıma bile getirmedim. En iyi ilaç moral ve yaşam sevinci. Ben onu hiç kaybetmedim. Hayat gerçekten yaşamaya değer. Hareketli yaşam ve moral bana sağlığımı geri kazandırdı. Tedavi süresince bile doktorlarım yasaklamasına rağmen iki saat yürüdüm, el işi yaptım, kolyeler tasarladım, harika yemekler pişirdim. Tedaviye başladıktan on beş gün sonra doktoruma da 'ben kanser değilim, iyileştim' dedim. İki ay sonra test sonuçlarım beni doğruladı, kanseri yenmişim. Kendimle gurur duyuyorum, savaşı elden bırakmamak gerekiyor, biz hastalıklardan daha güçlüyüz. " dedi.

Tedaviyi Türkiye'de Prof. Dr. Bülent Berkarda ile beraber yürüten Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Salih İyikesici ise uygulanan tedavi şeklini ve hastanın sağlık durumunu değerlendirerek,"Hasta bize ileri derecede akciğer kanseri bulguları ile geldi. Bu tarz hastalar üzerinde uyguladığımız pek çok teknik var. Biz bu hastada insülin destekli kemoterapi ve hipertermi uyguladık. İki aylık tedavinin ardından da radyoterapi plandı. Ancak hasta tedaviye çok erken cevap verdi ve iki ay sonrasında sağlığına tamamen kavuştu. Yapılacak olan kemoterapi ve radyoterapi tedaviler ise koruyucu amaçla yapılacak.”dedi.

İPT tedavisinin Türkiye'de yeni uygulanmaya başlandığını ifade eden Dr. Mehmet Salih İyikesici, bu tedavi şeklinin bilinen kemoterapiden farkını anlattı. İyikesici,"İnsülin destekli kemoterapi standart olarak kullanılan kemoterapi ilaçlarının daha düşük dozlarda insülinin yapılması ile hücrelerin daha duyarlı ve daha hassas duruma getirilmesi ile yapılan bir tedavi şeklidir. İnsülin destekli tedavi, destek tedavisi ile birlikte hastalarımızda ciddi anlamda olumlu cevap gördüğümüz bir tedavi şeklidir. Bu tedavinin ana amacı tümör hücrelerindeki insülin reseptörlerinin en az yirmi kat hata yüz kat tümör cinsine ve çeşidine bağlı olarak fazla olmasından kaynaklanıyor. En büyük avantajı ise insülini yaptığımız zaman tümör hücrelerinin daha hassas duruma geçtiğini ve bizim verdiğimiz ilacı öncelikle tümör hücresinin içine aldığını ve tümör dokusuna gitme ihtimalinin normale göre çok fazla olduğu tedavi cevaplarıyla teyit edilmiştir. Bu tedavide uygulanan ilaç normal hücrelere daha az gittiği için yine yan etkisi minimumda kalıyor."dedi.

Hiperterminin de tümör hücrelerinin zayıflamasına ve ortadan kalkmasına yönelik bir tedavi olduğunu söyleyen Dr. Mehmet Salih İyikesici,"Bu tedavi genel ve lokal olmak üzere iki şekilde gerçekleşiyor. Genel hipertermi tüm vücudun 39-41 derece arası ortalama 2.5-3 saat ısı ile hem bağışıklık üzerinde olumlu tümör üzerinde ise olumsuz etki ile hastanın tedavisini sağlıyor. Lokal hipertermide ise aynı ısı tedavisi sadece kanserli bölgeye uygulanıyor.