Meme kanseriyle savaşan kadınlar, Pembe Hanım Kanserli Hastalar ve Yakınlarıyla Dayanışma Derneği'nde bir araya gelerek, terapi gruplarında deneyimlerini paylaşıyor.

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sevil Öz ve meme kanserine yakalanan gazeteci Nevval Sevindi tarafından iki ay önce kurulan Pembe Hanım Kanserli Hastalar ve Yakınlarıyla Dayanışma Derneği'nde, kadınlar bir araya gelip deneyimlerini paylaşıyor.

Gönüllü psikiyatrist ve psikolog eşliğinde sürdürülen seanslara katılan kadınlar, 'kanserin ölüm fermanı' olmadığını kabullenmeye çalışıyor. Ücretsiz terapiler, Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Tarık Yılmaz ile psikolog Derya Yalçın tarafından sürdürülüyor.

HER SEANSTA FARKLI KONU

8 kişilik gruplar, ince elenip sık dokunarak oluşturuluyor. Derneğe başvuran kadınlarla ön görüşme yapılıyor.

Hastalık derecesi, psikolojik yapısı, kültürel ve sosyal durumu belirleniyor. Terapiler, haftada bir gün, 75 dakika sürüyor. Her seansta farklı bir konu ele alınıyor. 8 haftanın sonunda ise yeni grup oluşturuluyor. Derneğin kurucu üyesi Op. Dr. Sevil Öz, terapilerle ilgili bilgilerin "www.pembehanim.org" adlı sitede yer aldığını belirterek, hedeflerinin tedaviye erişemeyen kadınlara ulaşmak olduğunu vurguluyor. "Terapilerin gerekliliğinin farkına varılmasını sağlamaya çalışıyoruz" diyen Op. Dr. Öz, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Kadınlar kanser olduğunu öğrenince ve tedavi sürecinde psikolojik yıkım yaşıyor. Hastalıkları ya fazlaca önemseniyor ya da terk ediliyorlar.

Psikoloji destek, tedavinin başarısı için büyük önem taşıyor. Bu toplantıların kamu hastanelerinde de ücretsiz uygulanması için çalışmalar yapacağız. İleride eşlere yönelik terapi de düşünüyoruz." Terapileri yürüten Psikolog Derya Yalçın da kanserin inkar, öfke, depresyon, kabullenme gibi süreçleri olduğunu belirterek, "Hastalığı kabullenme, ailedeki roller, cinsellik, beden imajı, travma gibi konular seçiyoruz" diyor.

'CANIM SOKAĞA ÇIKMAK İSTEMİYORDU'

Aynı zamanda derneğin kurucu üyelerinden olan Nermin Ceri (soldan üçüncü) 4 yıl önce meme kanserine yakalandı. Sağ memesi tamamen alınıp silikon takıldı. Ajda Pekkan, Orhan Gencebay, Sibel Can gibi ünlülere basın danışmanlığı yapan Ceri, "Tedavi sürecinde bir tünele giriyorsunuz ve ışığı görüp göremeyeceğinizi kestiremiyorsunuz. Kelliğim yüzünden sokağa çıkmak istemiyordum. Ancak 1.5 yıldır sağlıklı bir hayat sürdürüyorum" diyor.