Sağlık Bakanlığı Kanser Savaş Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, alınacak tedbirlerle gelecek 20 yılda 1.5 milyon kişinin kanserden kurtarılabileceğini söyledi.

Tuncer, Trabzon Belediyesi ile Türkiye Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Trabzon Şubesince, ortaklaşa organize edilen etkinlik kapsamında Zorlu Grand Otel'de düzenlenen basın toplantısında, Türkiye'de en son verilere göre her yıl, her 100 bin kişinin 229'una kanser teşhisi konduğunu belirterek, ''Toplumda her yıl 150 bin kişiye kanser teşhisi konulmaktadır. Bu hastaların 90 bini kanser nedeni ile ölmektedir'' dedi.

Genel olarak, kanserin erkeklerde kadınlara göre daha sık görüldüğünü ifade eden Tuncer, ''Ülkemizde en sık görülen kanser akciğer kanseridir. Eğer hiçbir önlem almazsak, 20 yıl sonra her 100 bin kişiden 450'si kanser olacaktır. Halbuki bugünden alacağımız önlemlerle bu sayının yükselmesini azaltmak mümkün. Alacağımız tedbirlerle önümüzdeki 20 yılda 1.5 milyon kişiyi kanserden kurtarabiliriz'' diye konuştu.

Tuncer, Türkiye'de aktif kanser kaydı yapan 8 merkez bulunduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

''Merkez sayısını bu yıl 11'e çıkarıyoruz. Gaziantep, Bursa ve Malatya'yı da mevcut merkezlere ekleyeceğiz. Böylece tüm ülke nüfusunun yüzde 25'ini kapsayan bir sistem yaratmış olacağız ve dünyada bu konuda en önde giden ülkeler arasına gireceğiz. Tüm dünya nüfusunun sadece yüzde 8'i kanser kayıtları içerisindedir. Bu rakam ile karşılaştırdığımızda ülkemizin ne kadar önde olduğu anlaşılabilir.''

Kanseri önleme çalışmaları kapsamında alınan en önemli önleyici tedbirin, tütün ve pasif içicilikle mücadele konusunda verildiğine dikkati çeken Tuncer, şunları söyledi:

''Ülkemiz bu yasayı en önce çıkaran ve uygulayan ülkeler arasına girdi. Bugün pek çok devlet bizi takiben benzer yasaları çıkarmaktadır. Bu yasa, günü kurtarmaya yönelik popülist yaklaşımlardan çok, uzun dönem fayda sağlayacak ve gelecek nesillerimize parlak ve temiz bir gelecek sağlayacak olan bir yasadır.''

-''SİGARA İÇMEYİ BİR HASTALIK OLARAK GÖRÜYORUZ''-

Kanser tarama konusunda da pek çok uluslararası kurumca örnek gösterilen Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi'nin (KETEM) 2004 yılında kurulduğunu ifade eden Tuncer, şöyle devam etti:

''Şu an için 123 KETEM bulunmaktadır. Bu merkezlerde hastalarımıza ücretsiz kanser taraması, kanser ve beslenme eğitimleri verilmektedir. Her ilde en az bir tane olan KETEM'lerin sayısını 2015'e kadar 280'e çıkartmayı planlıyoruz. Yine hastaların ayağına kadar gitmeyi kendimize hedef koyduk. Bu nedenle gezici kanser tarama ekipmanları üzerine çalışıyoruz. Bugün, her ilimizde bulunan KETEM'ler toplum bazlı kanser taraması için evlere mektup göndererek halkımızı davet etmektedir. Ayrıca, her KETEM'e sigara bıraktırma merkezi kurduk. Sigara içmeyi bir hastalık olarak görüyoruz. Her vatandaşımız, KETEM'lerden ücretsiz danışmanlık ve nikotin replasman tedavisi alabilecektir.''

Tuncer, Türkiye'nin her yerini eşit görme ilkesi ile yola çıkarak, tüm yurdu 30 farklı onkoloji hizmet bölgesine ayırdıklarını anlatarak, ''Bu kapsamda cihaz ve hastane yatırımlarımızı artık belli planlama içerisinde yapmak istiyoruz. Önümüzdeki bir yıl içerisinde uygulayacağımız tüm tedavi hizmetlerimiz, onkoloji hastanelerimiz, kapsamlı onkoloji merkezlerimiz ve kemoterapi uygulama noktalarımız planlanmış durumdadır'' diye konuştu.

-''KANSERİ DURDURABİLECEĞİMİZİ BİLİYORUZ''

KETEM'ler aracılığıyla hedef kitlenin yüzde 20'sinin tarandığını belirten Tuncer, ''Ancak tarama konusunda yüzde 70'i geçmemiz lazım. Son 3 yılda KETEM'lerde yapılan taramalar sayesinde, meme kanserinden kurtardığımız kadın sayımız bin 500. Bu kadınlarımız KETEM'ler sayesinde kurtulmuştur. 5-6 bin rahim ağzı kanseri erken aşamada yok edildi. Bu çok önemli bir proje. Bütün dünya gelip bu projeyi örnek alıyor. Halkımızın bu konuya kendi sağlıkları için daha dikkat etmeleri ve duyarlılık göstermelerini istiyoruz'' dedi.

Tuncer, Türkiye'nin kanser tedavisini, hastanelerin tümünde bedava yapan dünyadaki tek ülke olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

''Ülkemizde tüm kanser tedavilerini özel, hastane ve üniversiteler dahil olmak üzere ücretsiz hale getirdik. Hastanın cebinden tek lira çıkmadan yapabilen tek ülkedir. Bunun bir bedeli vardır. Geçen yıl yaptığımız hesaba göre, her yıl 2.3 milyar avro kanser tedavisine harcama yapmışız. Avrupa'daki 6. en fazla harcamayı yapan ülkeyiz. Bu ciddi bir rakamdır. Bundan tabii ki, önemli mesajlar çıkarıyoruz. Eğer kanser, buraya geldiğimiz kadar hala artmaya devam ederse, bu para 10 milyar avroyu geçecek. Bununla baş edebilmemiz için kanseri durdurmamız gerekiyor. Yeni kanser oluşumunu azaltmamız gerekiyor. Aksi takdirde, her yıl 150 bin yeni kanserli hastamız oluyor. Maalesef Türkiye'de her yıl yarım milyon vatandaşımız kansere yakalanabilir, 2030 yılına geldiğimizde, bu artış devam ederse. Şu andaki bütün yoğunluğumuz sivil toplum örgütleriyle, belediyelerle el ele, vatandaşlarımızın da katkısıyla kanseri durdurmaya yöneliktir. Kanseri durdurabileceğimizi biliyoruz.''

Tuncer, Türkiye'de kanserin her yıl yüzde 1-2 puan arttığını belirterek, Karedeniz yöresinin özellikle de Trabzon'un, Türkiye'de kanser hızının en az arttığı yer olduğunu kaydetti.

-TÜRK KANSER ARAŞTIRMA VE SAVAŞ KURUMU DERNEĞİ BAŞKANI-

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, dünyada her yıl 12.7 milyon kişinin kansere yakalandığını ve her yıl 7.6 milyon kişinin kanserden öldüğünü söyledi.

Bu ölümlerin üçte ikisinin, orta ve düşük gelir düzeyli ülkelerde gözlendiğini ifade eden Kutluk, ''Dünyada milyonlarca insan, ispatlanmış önleme, erken tanı ve tedavi yöntemleri ile kanserden kurtulabilir. Her yıl kanser, küresel düzeyde AIDS, sıtma ve tüberkülozun toplamından daha çok sayıda insanın ölümüne yol açmaktadır'' dedi.

Kutluk, araştırmaların tüm kanser ölümlerinin üçte birinin önlenebilir, diğer üçte birinin de erken tanı ve tedavi ile önlenebilir olduğunu gösterdiğini belirterek, şunları söyledi:

''Bununla birlikte hemen harekete geçilmediği takdirde, kanser yükü artmaya devam edecek ve özellikle imkanları sınırlı ülkelerde, 2015 yılına kadar büyük artışlar gözlenecektir. Bunun için acilen harekete geçmek gerekmektedir. Türkiye'de her yıl 200 bin insan kansere yakalanmaktadır. Eğilim böyle gittiği sürece, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kanser artacaktır. Bu açıdan sağlıklı yaşam tarzı kanser korunmada en önde gelen unsurdur.''

Avrupa ülkelerinin, tütünle mücadeledeki düzeyinin ne durumda olduğuna ilişkin derecelendirme düzeyi bulunduğunu anımsatan Kutluk, ''Türkiye, bir yıl önce 30 ülkenin bulunduğu bu listede yoktu. Türkiye bu sene son yıllardaki başarısıyla 4. sıradan listeye girdi. Bu müthiş bir şey. Tütünle mücadele, tütün kullanan ve kullanmayan herkesin boynunun borcudur. Vatandaşlık görevidir. Çocuklarımızı ve gelecek kuşakları korumak için bu sorumluluğu yerine getirmeliyiz'' diye konuştu.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Onkoloji Konseyi Başkanı Prof. Dr. Yavuz Özoran'ın yönettiği toplantıda, Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevket Ruacan, KTÜ Tıp Fakültesi Medikal Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fazıl Aydın ile Trabzon İl Sağlık Müdürü Kemal Süleyman çeşitli açıklamalarda bulundu.

AA