Acıbadem Kozyatağı Hastanesi'nden genel cerrahi uzmanı Prof. Dr. Metin Ertem, kanser tedavisinde son yıllarda dünyada tercih edilen bir yöntem haline gelen ve başarıyla uygulanan ''sıcak kemoterapi'' ile hastaların yaşam kalitelerinin arttığını ve süresinin uzadığını bildirdi.

Ertem, yaptığı yazılı açıklamada, kalın bağırsak, mide, yumurtalık, karın zarı ve apandisit kanserlerinin ileri evrelerde vücuda yayıldıklarında karın içinde çok sayıda tümör oluşturabildiklerini belirtti.

Ertem, bu noktada son yıllarda uygulanmaya başlanan ''sitoredüktif cerrahi'', yani tümör hücre sayısını azaltan işlem ve ''sıcak kemoterapi'' uygulamalarının hastanın yaşam kalitesini arttırdığını ve süresini de uzattığını belirtti.

Bu yöntemin karın bölgesine açık ameliyat yapılarak uygulandığını anlatan Ertem, şunları kaydetti:
''Cerrahide amaç, karın içindeki tümör parçalarını mümkün olduğunca temizlemek ve sonrasında uygulanacak etkin kemoterapi tedavisine imkan sağlamak. Uygulaması oldukça zor olan ve yaklaşık 6-8 saat süren operasyonda karın zarı soyularak tümörler temizleniyor. İhtiyaç duyulduğunda kanserden etkilenmiş olan dalak, safra kesesi, kalın bağırsak, rektum, rahim ağzı, yumurtalık gibi birçok organ çıkarılıyor. Ardından sıra sıcak kemoterapi uygulamasına geliyor.''