5 yıl erken teşhis

KANSER hastalığıyla ilgili ikinci önemli gelişmeyse, tedaviyle değil, teşhisle ilgili. İngiliz doktor John Robertson öncülüğünde sürdürülen bir çalışma, kanserin, basit bir kan testiyle teşhis edilebileceği iddiasını taşıyor. Bu yeni tür kan testi, hastanın bağışıklık sistemine giden ve ilerleyen dönemlerde kansere neden olabilecek sinyalleri tanımlıyor. Test, bir tümörün oluşmasından 5 yıl öncesine kadar, kandaki bu zararlı sinyallerin tespiti iddiasını taşıyor. Başka bir deyişle kanser, daha tümörleşmeden 5 yıl önce teşhis edilmiş oluyor.

"Oncimmune" adı verilen bu yeni kan testi, en az birkaç bin kişi üzerinde uygulandıktan sonra geçerli bir teşhis yöntemi hâline gelecek.

Noktasal imha

İNGİLİZ bilim insanları, kanser tedavisi için yeni çözüm önerilerini gündeme getirdi. İlk çözüm, pilot uygulamasına da başlanılan ilaçla tedavi.
Paul Watkins adlı bir İngiliz vatandaşı, yakalandığı böbrek kanserinden, mevcut tedavi yöntemleriyle kurtulma şansını yitirdiğinden, Doktor Chris Twelves öncülüğündeki bir ekibin ilaçla tedavi önerisini kabul ederek bu alanda üzerinde deneme yapılan ilk hasta oldu. 1070916A adı verilen ilaç, kanserli tümöre adeta nokta atışla saldırı düzenliyor ve bölünüp yayılmasını da engelleyerek onu tamamen yok ediyor. Eğer Watkins üzerinde gerçekleştirilen bu pilot uygulama sonuç verirse, kanser tedavisinde bir çığır açılmış olacak

vatan