CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan"ın soru önergesine Sağlık Bakanı Recep Akdağ"ın verdiği yanıtta, Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan soruşturmada Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi"nin Onkoloji Kliniği Kemoterapi Salonu"nda saat 12.00-13.00 arasında kanserli hastaların tedavisine ara verildiği ortaya çıktı.

CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan"ın soru önergesine Sağlık Bakanı Recep Akdağ"ın verdiği yanıt çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Soru önergesine yanıt veren Akdağ, kemoterapi uygulanan kanserli hastaların öğle saatinde tedavileri yarıda bırakılarak, öğle yemeği adı altında personelin hizmete ara verdiği iddiaları üzerine başlatılan soruşturmanın neticesi hakkında bilgiler verdi.

-KEMOTERAPİ SALONU"NDA SAAT 12.00-13.00 ARASINDA ARA VERİLDİ-

Soruşturma raporunda, Kemoterapi Salonu"nda saat 12.00-13.00 arasında ara verilmesinin esas nedeninin, sağlık çalışanlarının yemek molası olmadığı belirtildi.

Soruşturmada, “Hastaların sağlığı için "kemoterapi sırasında kusmalar, kan damlaması, ilaç sızıntısı, ilaç şişelerinin kırılması sonucu oluşan kirlenmeler ile hastalara takılan ilaçlar ve kalabalık ortamın neden olduğu hava kirlenmesinin giderilmesi, temizlik, havalandırma ve tedavinin aynı zamanda yapılmasının hasta sağlığına zarar vermesi vb." nedenlerden dolayı kirlenen ortamın gerekli temizlik koşullarının sağlanması için yapıldığı, tedavisi devam eden hastaların öğle yemeği adı altında yarıda kesilmediği” ifade edildi.

-MERKEZİ HAVALANDIRMA SİSTEMİ YOK-

Kemoterapi ünitesi bölümünde merkezi havalandırma sisteminin bulunmadığı, ancak ısı ayarlaması için klimaların bulunduğu, bu nedenle hastalara uygulanan ilaçlardan dolayı oluşan toksin maddenin buharlaşması nedeniyle mutlaka zaman aralıkları içerisinde buranın havalandırılması için pencerelerden istifade edildiği belirtildi. Genelde bu zaman ayarlamasının hasta yoğunluğunun azaldığı ve mevcut hastalara uygulanan tedavinin sonlandırıldığı zaman olan öğle vaktine isabet ettirildiği belirtilerek, söz konusu saatlerde gerekli olan temizliğin yaptırıldığı ve bu zamanda da personelin yemek ve diğer ihtiyaçlarının giderdiğinin anlaşıldığı kaydedildi.

-İKİ DOKTORA KINAMA VE UYARI CEZASI VERİLDİ-

Öğle saatlerinde de kemoterapinin sürekliliğinin sağlanması için kemoterapi bölümünün ek fiziki şartlarının iyileştirilerek gerekli olan merkezi havalandırma sisteminin kurulması ve yeterli personel takviyesi yapılması yönünde Kemoterapi Bölüm Sorumlusu Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Cumhur Demir"in kınama cezası, basına yansıyan konuda gereken önlemleri zamanında almayarak hastaların mağduriyetine neden olduğu anlaşılan Hastane Baştabibi Doç. Dr. Adem Akçakaya"nın da uyarma cezası ile tecziye edilmesi (cezalandırmak) gerektiği yönünde kanaat belirtildiğini vurgulayan Akdağ, “Anılan rapor gereği yapılmak üzere bakanlığımız ilgili birimlerine iletilmiştir” dedi.