ABD'deki Purdue Üniversitesi'nden araştırmacılar kanser hücrelerini değiştirilmiş bir RNA parçasını içlerine almak üzere kandırarak tümörleri hedef alan umut verici bir kanser terapisi geliştirdiler. MicroRNA-34a adı verilen bu RNA molekülü, doğal olarak hücre bölünmesini bloke eden ve "fren" görevi gören bir molekül. Fare modellerinin kullanıldığı deneylerde, bu terapiyle tedavi edilen tümörlerin boyutu 21 günlük çalışma süresi boyunca artmazken, tedavi edilmeyen tümörlerin boyutunun üç katına çıktığı tespit edildi.

Yeni tedavi ile tümörlerin büyümesi durduruldu

Tedavi özellikle kanser hücrelerini hedef alan ve microRNA-34a'nın stabilize edilmiş, değiştirilmiş bir versiyonunu bu hücrelere ulaştıran bir dağıtım sistemini içeriyor. Bu molekül yalnızca tümör büyümesini yavaşlatmak veya tersine çevirmekle kalmıyor, aynı zamanda kansere yol açtığı bilinen ve diğer kanser tedavilerine karşı direnç sağladığı bilinen MET, CD44 ve AXL dahil birkaç genin aktivitesini de baskılıyor.

Tedavinin başarısının anahtarı değiştirilmiş microRNA-34a'nın kararlı yapısında ve kanser hücrelerine hedeflenen şekilde ulaştırılmasında yatıyor. Bilim insanları söz konusu mikroRNA'yı, dizilimi boyunca belirli kimyasal değişiklikler ekleyerek stabilize etti ve mikroRNA'nın vücuda girişinden sonra en az 120 saat dayanabilmesini sağladı.

Toksisite, yan etkiler ve maliyet çok daha düşük

Ayrıca değiştirilmiş mikroRNA-34a genellikle kanser hücrelerinin yüzeylerinde daha fazla reseptöre sahip olan folat vitamini molekülüne bağlandı. Bu da tedavinin kanser hücrelerine etkili bir şekilde ulaşmasını sağladı.

Her şeyden önemlisi, yeni tedavi özellikle kanser hücrelerini hedef alarak potansiyel toksisiteyi, yan etkileri ve maliyeti azaltacak şekilde tasarlandı. Bilim insanları tedavinin insanlardaki başarısını değerlendirmek için klinik araştırmalara hazırlanıyor. Bu yenilikçi yaklaşımın çeşitli kanserlerin, özellikle de mevcut tedavilere dirençli olanların tedavisinde umut vadettiği belirtiliyor.

Çalışmanın detaylarına Oncogene dergisinden erişilebiliyor.