Dünyada ortalama olarak her yüz kişiden birinde görülen ve Türkiye'de 700 bini bulan çölyak hastalığı ile ilgili, Form Sağlık ve Medikal Ürünleri A.Ş, Akdeniz Üniversitesi ve Ege Üniversitesi iş birliği ile Antalya Dedeman Otel'de hekimlere yönelik bir bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Türkiye'de yeni yeni tanınan hastalıkla ilgili bilgilendirme toplantısında, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme Bilim Dalı üyesi Prof. Dr. Sema Aydoğdu ve Akdeniz Üniversitesi Çocuk Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme dalı üyesi Prof. Dr. Reha Artan birer sunum yaptılar.

Hastalığın buğday, arpa, çavdar ve yulafta bulunan glutene karşı ömür boyu duyarlılık gösterdiğini belirten Prof. Dr. Sema Aydoğdu, marketteki tüm gıda ürünlerinin yüzde 80'inin gluten içerdiğini belirtti. Aydoğdu, "Şeker kamışından yapılanlar dışındaki mayalar, tuzlu, soslu çerezler, balsamik sirke, bira, cin, viski, likörler gluten içeren yasaklı hazır gıda ürünleridir. Onun için çölyaklılar sağlıklı yaşabilmek için çok iyi bir etiket okuyucusu olmalılar. Doğuştan genetik yatkınlığı olan bireylerde yaşamın herhangi bir anında ortaya çıkar. Çocukluk çağı hastalığı değildir. Her yaşta karşımıza gelebilir" dedi.

Çölyak hastalığının hekimlerin korkulu rüyası olduğunu söyleyen Prof. Dr. Aydoğdu, "Öncelikle beyaz ırkın hastalığıdır. Sıklık yüz kişide birdir. Görülme sıklığı ise 1950'li yılların 4-5 katıdır. Ülkemizde 150 kişide bir bile desek 500 bin hasta yapar. Ama doktorlar olarak bilinen sadece 5 bin. Gerisi nerede? Hastalık çok ciddi bir teşhis gerektirir. Kanser kadar tehlikelidir. Ömür boyu sürer ve kişinin tüm hayatını etkiler. 2009 dünyasında tek tedavi yöntemi ömür boyu glutensiz beslenmektir" diye konuştu.

Meslektaşlarını, çölyak hastalığının sorunları ve tedavisindeki yenilikler ile ilgili bilgilendiren Akdeniz Üniversitesi Çocuk Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme dalı üyesi Prof. Dr. Reha Artan ise "Çölyak hastalığında iştahsızlık önemli bir sorundur. Hastalık teşhis olmadan veya iyi tedavi edilmeden kalırsa birtakım ek sorunlara yol açabilir. Gluten içermeyen 368 kalem beslenme düzenlemesi ürünü, buğday içeren eş değerleri ile tiamin, riboflavin, niasin içeriği açısından kıyaslandığında yalnızca 35 tanesinin bu vitaminler için zenginleştirildiği, diğerlerinin ise bu vitaminler açısından yoksul olduğu saptanmıştır. Glutensiz beslenmenin yanı sıra dengeli beslenme ve gerekli durumlarda vitamin kullanılması önerilmektedir" şeklinde konuştu.

Toplantı soru-cevap bölümü ile tamamlandı.