1-7 Nisan Kanserle Savaş Haftası nedeniyle bir açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Tırpancı, çağımızın en çok çekinilen sağlık sorunlardan birisinin kanser olduğunu söyledi. Kanserim bir organdaki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalmaya başlaması ve tedavi edilmediği takdirde vücutta yayılarak hızlı bir şekilde ölümle sonlanması olduğunu belirten Tırpancı, “Kanserli hastalarda yaşam süresi çok uzun olmadığı için bütün toplumlarda kanser ürkülen ve çekinilen bir hastalıktır. Bugün için bütün dünyada her yıl 10 milyon dolayında kişi bu hastalığa yakalanmakta, bu hastaların 7 milyon kadar ise hayatını kaybetmektedir. İnsan vücudunda değişik yerlerde kanser meydana gelebilir. En sık görülen kanser türleri arasında akciğer, mide, gırtlak, kalın bağırsak kanserleri gibi kanserler bulunur. Kadınlarda ise özel olarak meme kanseri en sık görülen kanser türü olarak bilinir. Sigara ile kanser arasındaki ilişkiyi incelemek amacı ile çok sayıda bilimsel çalışmalar yapılmıştır.Bu incelemeler sonucunda kanserli hastalar arasında si¬gara içenlerin çoğunlukta olduğu ve kanserli hastaların, kanseri olmayan diğer hastalardan daha fazla sigara içmiş oldukları saptanmıştır” diye konuştu.

SİGARANIN NEDEN OLDUĞU KANSER TÜRLERİ ARTTI
Son araştırmaların sigara içenler¬de akciğer kanserinden başka daha pek çok kanserin görülme sıklığının arttığını gösterdiğine değinen Tırpancı, “Bunlar arasında gırtlak kanseri, ağız boşluğu-yutak-yemek borusu kanseri, mide ve barsak kanserleri, kan kanseri, pankreas kanseri, mesane kanseri, kadınlarda meme ve rahim kanseri gibi kanser¬ler sayılabilir. Görüldüğü gibi sigara ile kanser arasındaki ilişki yalnızca akciğer kanseri bakımından değildir, vücutta en az 10-12 değişik kanserin meydana gelmesinde sigara içilmesinin etkisi vardır. Dolayısı ile sigaradan uzak kalmak suretiyle çok sayıda kanserden etkili şekilde korun¬mak mümkündür” şeklinde konuştu.

GEBELİKTE SİGARANIN ZARARLARI
Sigara kullanımı konusunda anne adaylarına uyarılarda bulunan Tırpancı, şunları söyledi: “Gebelik sırasında sigara kullanımının hem kadın, hem de bebek üzerinde çok önemli olumsuz etkileri bulunmaktadır. Gebelikte sigara kullanımı göbek kordonu ve plasentada değişiklikler, plasentanın aşağı yerleşmesi, dış gebelik, bebekte gelişme geriliği, düşük, erken doğum, düşük doğum ağırlığı, idrar yolları anomalileri, bebekte doğum öncesi ve sonrası ani ölüm gibi önemli hastalık ve durumların riskini artırmaktadır”
AYDIN’DAKİ SİGARA BIRAKMA POLİKLİNİKLERİ
171 Sigarayı bırakma hattını arayarak alına bilen hizmetler aynı zamanda Aydın genelinde Aydın Devlet Hastanesi, Aydın Atatürk Devlet Hastanesi, Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi, Kuşadası Devlet Hastanesi, Didim Devlet Hastanesi, Nazilli Verem Şavaş Derneği, Nazilli Devlet Hastanesi’nden oluşan 7 Sigara Bırakma Polikliniğinden uzman yardımı alınabiliyor.