NATO kuvvetlerinin o dönem adı Yugoslavya Federal Cumhuriyeti olan Sırbistan'a başlattığı hava harekatının 12. yıldönümünde Belgrad'da çeşitli anma etkinlikleri düzenlendi.

Slobodan Miloşeviç yönetiminin Kosova'da sivillere yönelik işlediği katliamlar üzerine BM Güvenlik Konseyi'nin 1244 sayılı kararının ardından NATO uçakları Belgrad'ı 24 Mart 1999'da bombalamaya başladı.

NATO'nun hava harekatının 12. yıldönümü nedeniyle Belgrad'da ilk olarak Sırbistan Radyo-Televizyonu'nun (RTS) bombardımanı sırasında ölen 16 çalışan anıldı. Törende, saldırıda ölen 16 çalışan için yaptırılan anıta aileleri, iş arkadaşları ve Belgrad Belediye Başkanı Dragan Cilas tarafından çiçek bırakıldı.

Saldırıda ölen diğer asker ve siviller için de kendileri için yaptırılan anıtlarda törenler düzenlendi.

NATO bombardımanı, 15 Ocak 1999 yılında Sırp polis tarafından Kosova'nın Raçak köyünde sivillere yönelik işlenen katliamın ardından, Şubat ve Mart 1999'da Rambouillet ve Paris'te Kosova krizinin çözümü konusunda görüşmeler yapıldı. Ancak bu görüşmeler başarısızlıkla sonuçlandı.

Bunun üzerine BM Güvenlik Konseyi'nin 1244 sayılı kararının kabulü ile NATO bombardımanı 24 Martta başladı ve 10 Haziranda sona erdi. Saldırılarda, resmi verilere göre yaklaşık 1500 sivil ile 1000 asker ve polis öldü. Yaklaşık 6 bin sivilin de yaralandığı saldırıda ülkenin alt yapısı önemli ölçüde zarar gördü. Saldırılardan sonra Ekim 2000'deki kitlesel protestoların ardından iktidardan ayrılan Sırbistan'ın eski Devlet Başkanı Slobodan Miloşevi, eski Yugoslavya'da işlenen savaş suçları için Lahey'de kurulan mahkemede yargılanırken, 2006 yılında ölmüştü.

A.A.