Başta pizzacılar, fast food şirketlerinin büyük bölümü kendini “Siparişiniz 30 dakikada adresinizde. Geçerse siparişiniz bedava” diye angaje eder. Dün yürürlüğe giren yönetmelikle artık tüm kamu daireleri de yaptığı işi kaç saatte ya da kaç günde bitireceğini ilan edecek. Bu süreyi aşanlara ceza var.

ANKARA - Devlet dairelerinde vatandaşa çile çektiren bürokratik işlemleri azaltan ve nüfus cüzdanı örneği, ikametgah ve sabıka kaydı belgesini ortadan kaldıran düzenleme dün yürürlüğe girdi. Resmi Gazete"de yayınlanan yönetmelikle, dünden itibaren artık vatandaştan sabıka kaydı, nüfus kayıt örneği, ikametgah belgesi ile noter onaylı belgeler istenmeyecek, sabıka kaydı gereken işlemlerde vatandaşın “sabıka kaydım yoktur” şeklindeki imzalı beyanı alınacak. Bürokratik işlemlerin tamamı TC kimlik numarası üzerinden yapılacak.

Yürürlüğe giren yönetmelikle ayrıca kamu idarelerine vatandaşın yaptığı başvuruların ilk kademe sonuçlandırılması, diğer üst makam ve kademelere yollanmaması, başvurulan makam ile karar ve onay makamı arasında birden fazla kademe oluşturulmaması zorunlu hale getirildi. Böylece vatandaşın bir işlemi tamamlamak için çok sayıda makamdan onay alması, bunun için kademe kademe dolaşmasının da önüne geçilecek.

Tapuda en çok 2 saat

Dünkü Resmi Gazete"de yayınlanan yönetmelikte yapılan değişikliklerle 421 değişik belge ve 215 hizmet alanında noter onayı kaldırıldı. Bu doğrultuda, Başbakanlık ve bağlı kuruluşları, devlet bakanlıkları ile Adalet, İçişleri, Maliye, Milli Eğitim, Ulaştırma, Sağlık, Bayındırlık ve İskan, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Tarım ve Köyişleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Sanayi ve Ticaret, Kültür ve Turizm, Çevre ve Orman bakanlıklarıyla ilgili 170 ayrı yönetmelik yayınlandı.

Yayınlanan yönetmeliğe göre kamu idareleri tıpkı pizzacılar gibi, verdikleri hizmetin hangisini kaç saat ya da günde bitireceklerini taahhüt edecekler. Ayrıca her bir işlem için gereken belgeleri belirleyip liste olarak idareye asacaklar. Bu kapsamda örneğin Tapu Sicil Müdürlüğü, gayrimenkul satış işini 2 saatte bitirmeyi taahhüt ediyor. İlgili tapu sicil müdürlüğü, listelediği belgelerle eksiksiz başvuru yapılmasına rağmen taahhüt ettiği bu süre içinde satış işlemini tamamlayamazsa, vatandaşın şikayet süreci başlayacak. Tapu daireleri gibi diğer tüm daireler, kendi işlemleriyle ilgili iş yapma sürelerini teker teker ilan edecekler.

Sabıka kaydına son

Dün Resmi Gazete"de yayınlanan çerçeve yönetmeliğine uygun olarak yayınlanan 170 ayrı yönetmelik değişikliği incelendiğinde, iş sınav başvurularında, daha başvuru aşamasında istenen sayfalarca belgenin tamamına yakını kaldırıldı. Sınav başvurularında sabıka kaydı da istenmeyecek. Özürlüler İdaresi"nin yürüttüğü işlemlerde ise daha önce istenen nüfus kağıdı örneği artık istenmeyecek. Bu işlemlerde TC kimlik numarası yeterli olacak. 170 ayrı yönetmelik değişikliği ve yeni çıkarılan çerçeve yönetmelik incelendiğinde kamu idarelerinin hiçbirinde bu güne kadar istenen nüfus kağıdı sureti ve ikametgah belgesinin istenmeyeceği anlaşılıyor. Böylece kamu işlemlerinde bu belgelerin aranması, dün itibarıyla ortadan kaldırılmış oldu.

İşte kamuda yeni dönemin kuralları

KAMU hizmetleri yerine getirilirken, başvuru sahibinden istenen bilgi ve belgelerde yeni ölçütlere göre hareket edilecek. Bürokrasiyi önemli ölçüde azaltacak yeni uygulama şöyle olacak:

* Düzenlemeler, vatandaşın beyanı esas alınacak şekilde hazırlanacak.

* Zorunlu olmadıkça, işlemin sona ulaşması aşamasına kadar ek belge talep edilmeyecek.

* İstenen belgenin aslının getirilmesi halinde, belgenin fotokopisi, aslına uygunluğu kontrol edildikten sonra tasdik edilecek. Noter onayı istenmeyecek.

* Başvuru sırasında istenen formlar, idarenin internet sayfasında da yayımlanacak.

* Başvuru esnasında ödenmek zorunda olan mali yükümlülükler, mevzuat dayanaklarıyla birlikte başvuru sahiplerine açıkça belirtilecek.

* Her kurum yürüttüğü işlemi kaç günde tamamlayacağını ilan edecek. Kendi belirlediği bu süreye uymazsa memurlar hakkında çeşitli cezalar gündeme gelecek.

* Vatandaşın başvurusu olumsuz sonuçlanırsa, kurum bu durumu ve gerekçesini vatandaşa yazılı olarak verecek. Varsa itiraz makamı ve süresi gösterilecek.

* Tüm kamu kurumları, kendilerinden istenen belgeleri en geç 5 gün, bilgi ve görüşleri ise en geç 15 gün içinde yerine getirecek. İdareler, bilgi ve görüş yazıları için 15 günü geçmemek üzere “ek süre” talep edebilecek.
Vatan