SİBEL HÜRTAŞ / GAZETE HABERTÜRK

Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Devlet Denetleme Kurulu’nun ( DDK ) Hrant Dink raporunda, kamu görevlilerinin yargı lanmasında yaşanan aksaklıklara değinildi. Memurların yargı lanmasında sistematik ve geleneksel hataların yapıldığı belirtilen raporda, köklü reform önerileri sunuldu. Ancak MİT personeli, bu önerilerden muaf tutuldu. DDK raporundaki 4 öneri şöyle:

1- İZNİ KALDIRIN
Memurlar hakkında soruşturma yapılabilmesi için izin alınması şartının uygulama biçimi ve kapsamının genişliği adalet duygusunu zedelemektedir. Soruşturma usulü genel hükümlere benzer bir duruma getirilmelidir.

MİT İSTİSNASI
Devletin milli güvenlik siyasetini etkileyen ve kamu yönetiminin güvenliği ve işleyişi bakımından gerekli görülen durumlarda bazı kurumlar/kişiler için açılan soruşturmalar izne bağlanmalıdır.

2- GÖREV SUÇUNA İZİN
“İzin” sistemine devam edilecekse; görev suçuyla kişisel suç kavramına mevzuatta açıklık getirilmeli. Sadece görev suçları için izin koşulu getirilmeli.

AYNI İSTİSNA
Devletin milli güvenlik siyasetini etkileyen ve kamu yönetiminin güvenliği ve işleyişi bakımından gerekli görülen durumlarda bazı kurumlar ve kişiler için açılan soruşturmaların, görevle ilgili olsada olmasa da izne bağlanmasına veya durdurulabilmesine dair istisnai bir yetki olmalı.

3- DİSİPLİN SORUŞTURMASI AYRILSIN
Ceza soruşturması ile disiplin soruşturması birbirinden ayrılmalı.

4- DOSTANE ÇÖZÜM
Her olay yargıya taşınmamalı. Kamu görevlilerinin yetkilerini kullanırken işledikleri kusurlardan dolayı vatandaşın uğradığı zararların, yargıya gidilmeden AİHM’de olduğu gibi dostane çözüm sistemine benzer bir yöntemle tazmin edilmesine yönelik bir sistem getirilmeli.