102 Yıllık Haydarpaşa Garı'nın çatısı 28 Kasım'da yandı. Yangın, binada güvenlik kamerası olmadığını ortaya çıkardı.

Yetkililer, '31 Aralık'a kadar kameralar yerleştirilecek' dedi. 'Haydarpaşa kayıt dışı' diye olayı duyuran AKŞAM, kameraların peşini bırakmadı ve ikinci skandalı da görüntüledi

Geçen yıl kasım ayının son günlerinde meydana gelen yangında çatısı yanan ve heybetli görünümü ağır hasar gören tarihi Haydarpaşa Garı'nda güvenlik kameralarının olmadığı ortaya çıkmıştı. AKŞAM, 102 yıllık bu muhteşem binadaki bu ihmalkarlığı 'Haydarpaşa kayıt dışı' başlığıyla duyurmuştu. Hemen ardından yapılan açıklamalarda da, Haydarpaşa'ya kamera sisteminin 31 Aralık tarihine kadar kurulacağı ve kayda başlayacağı bildirilmişti. AKŞAM da dün tarihi gara giderek, kameraların takibini yaptı. Evet, kameralar gerçekten de konulmuş konulmasına ama içleri boştu. İçinde kabloların göründüğü, hiçbir şeyi kaydedemeyen, alaelacele yerleştirilmiş izlenimi uyandıran kameralar... Binanın dış cephesine de henüz yerleştirilmiş tek bir kamera dahi yok...

ŞİRKET 40 GÜN DAHA EK SÜRE İSTEDİ

Garın dış cephesinde ise henüz kamera yok. Garda sadece peronda PTT Bank'a ait emanet kasalarının olduğu kısımdaki kamera aktif halde bulunuyor. Garın arka girişinde ise yeni takılmış kameraların olduğu gözlendi. 102 yıllık garın hemen önündeki tarihi Haydarpaşa İskelesi'nde de durum farklı değil, burada da kamera yok.

İzolasyon çalışması sırasında çıkan alevler ile çatısının bir kısmı yanan gardaki hummalı çalışma sürüyor. Geçici çatı yapılacağı açıklanan tarihi garın ön kısmında iş makineleri çalışıyor. Garın ana giriş kapıları da kapalı tutulmaya devam ediliyor. TCDD 1. Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise yapımcı firmanın kameraların altyapı sistemini kurduğunu ancak henüz kameraları monte etmediğini belirterek, firmanın resmi olarak 40 gün ek süre talep ettiğini belirtti.

SIRADA 6 GAR DAHA VAR

Garda kamera sisteminin olmadığı, yangınla ilgili incelemeyi yapan bilirkişi ve emniyet ekiplerinin sabotaj iddialarına ilişkin detay bulma çalışması sırasında ortaya çıkmıştı. Haydarpaşa ile birlikte Sirkeci Garı başta olmak üzere TCDD 1. Bölge Müdürlüğü bünyesinde bulunan 7 ana gara güvenlik kamerası sistemi kurulması için 7 Eylül 2010'da yapılan ihaleyi, 926 bin lirayla Şimşek Bilgisayar isimli şirket kazanmıştı. Şirket, sözleşme gereği 31 Aralık 2010'da bitirme taahhüdü verdiği kamera sistemlerini Haydarpaşa'nın yanı sıra Sirkeci, İzmit, Arifiye, Çerkezköy, Alpullu ve Kapıkule Lojistik Müdürlüğü Garları'nda kuracak.

akşam