Avustralyalı çevreciler ve yerliler, yetkililerin şartlı onay verdiği doğalgaz projesinin kambur balinalar için tehdit oluşturduğu uyarısında bulunuyor.

'Sea Shepherd' adlı çevreci gruba göre, projenin hayata geçmesi halinde, balinaların Batı Avustralya'daki üreme alanları zarar görecek.

Kaygının başlıca kaynağı, inşa edilmesi planlanan liman ve deniz trafiğindeki olası artış: "Gaz tesisleri inşa edilmesi gürültü kirliliği, habitatın tahrip olması ve balinaların gemi darbelerine maruz kalması anlamına gelir."

Broome kentinin kuzeyindeki bölgenin, dünyadaki en büyük kambur balina üreme alanını kapsadığını vurgulayan grup, kamuoyunun dikkatini çekmek için 'Steve Irwin' yelkenli gemisini Melbourne'den bölgeye gönderme kararı aldı.

Yerel basına göre, kambur balinaları kutsal gören yerli halk da çevrecilerin çabalarına destek veriyor

ŞARTLI ONAY

Avustralya Çevre Koruma Kurumu Başkanı Paul Vogel ise Woodside öncülüğündeki konsorsiyuma "katı şartlar" içeren bir onay verilmesi nedeniyle doğal yaşama yönelik risklerin en aza indirileceğini savunuyor: "Teklif, eşi görülmemiş düzeyde karmaşık yollarla değerlendirildi. Toplum üyeleriyle ve bilimsel uzmanlarla danışmaları, yer ziyaretlerini ve çıkar gruplarıyla toplantıları içeren değerlendirme olağanüstü derecede derinlikliydi."

BBC TÜRKÇE