Tansiyon, kalp, şeker gibi kronik hastalığı olanlar bundan sonra ilaç fiyatının yüzde 1-5'i arasında katkı payı ödeyecek.

Vatandaşların ilaca ödediği katkı payı sisteminde yeni değişiklikler geliyor. Raporlu olduğu için katkı payı alınmayan tansiyon, şeker, kalp, astım ve kanser ilaçlarından yüzde 1-5 oranında katkı alınması gündemde. Meclis'te görüşülen emeklilere yönelik intibak yasa tasarısına eklenen bir maddeyle ilaçtaki katkı payındaalt sınır yüzde10'danyüzde 1'e çekildi. Düzenleme TBMM Genel Kurulu'nda da kabul edilirse, katkı payından muaf tutulan bazı raporlu ilaçlardan yüzde 1 ila yüzde 5 oranında katkı payı alınmasının önü açılacak.

ÜÇ TİP KATKI PAYI VAR

İntibak Yasası'na eklenen önerge Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda yer alan ve SGK'lılardan yüzde 10 ile yüzde 20 oranında katılım payı alınmasını hükme bağlayan 68'incimaddeyi değiştiriyor.Önerge, yüzde 10'luk alt sınırı yüzde 1'e çektiği için, düzenleme "katkı payı düşecek" şeklinde yorumlandı.

Ancak hedefin katkı payını düşürmek değil, kapsamını genişletmek olduğu ifade edildi.Düzenlemenin gerekçesini anlatan yetkililer, amaçlarının katkı payındaki bazı eksiklikleri ve sorunları düzeltmek olduğunu belirttiler. SGK, bu maddeye göre kişilerin gelir ve aylıklarına, sağlık hizmetlerinin hayati önem derecesine göre ilaçtaki katkı payını belirliyor.

Halen çalışanlar yüzde 20, emekliler ise yüzde 10 oranında ilaç katkı payı ödüyor. Buna karşılık 'hayati önemehaiz hastalıklar listesi'nde yer alan kanser, AİDS, tüberküloz, kalp hastalığı, şeker hastalığı, tansiyon gibi hastalıklar rapora bağlanıyor, dolayısıyla ilaç katkı payı alınmıyor.

Kanser ilaçlarına şimdilik düşünülmüyor

Edinilen bilgilere göre, değişikliğin ardından katkıdanmuaf tutulan bazı raporlu ilaçlardan yüzde 1-5 aralığında katkı alınabilecek. Yetkililer, hangi ilaçların bu yeni gruba gireceği konusunda henüz net bir karar oluşmadığını, Sağlık Bakanlığı ile Çalışma Bakanlığı birimleri arasında yapılacak teknik görüşmeler sonucunda yeni listelerin belirleneceğini söylediler.

Yetkililer, tüm raporlu ilaçlardan yüzde 1-5 oranında katkı payı alınması gibi bir hedeflerinin olmadığını, katkı alınacak ilaçların vatandaşı ön planda tutan seçici bir anlayışla belirleneceğini belirttiler. Yetkililer, tedavimaliyeti yüksek kanser gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlara katkı payı düşünülmediğini belirtmekle birlikte, son kararın henüz verilmediğini ifade ettiler.