Dr. Mehmet Öz - Posta

Kalp krizi ve nöbetler için hayat kurtaran tavsiyeler...

Ani bir kalp krizi veya bir nöbet başlangıcı, hastayı doğrudan bir ölüm kalım meselesinin içine sokar. Burada belirleyici faktör genellikle uygulanan yardımdır. Peki, geçen her saniyede ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? Sakin kalmanız ve hayat kurtarabilmeniz için gerekli olan ipuçlarını sizinle paylaşmak istiyorum.

Kalp krizi veya hastalık nöbeti, çoğunlukla bir uyarı olmadan meydana gelir. İster kendiniz, ister bir yakınınız veya bir yabancı olsun, hayat kurtarmak için gereken bilgiye sahip misiniz? Hazırlanın; işte bilmeniz gereken hayat kurtarıcı ipuçları...

Kalp Krizi Yardımı

Yapmamanız Gerekenler:
İlaç almak veya vermek için, özellikle de mağdur kişi sizseniz, hastaneyi ya da ambulansı aramakta gecikmeyin. Telefona ulaşana kadar yığılabilirsiniz.
Yapmanız Gerekenler: Yanınıza gelecek olan acil yardım ekibinde oksijen, ilaç ve defibrilatör olduğundan emin olun. Bugünden tezi yok, bu tür bir acil yardım ekibinin numarasını ulaşabileceğiniz bir yerde bulundurun. Acil durumla karşılaştığınızda onları aradıktan sonra 325 mg"lık aspirinlerden alın. Kalp krizi, damarlarda kanın kalbe gitmesini engelleyen pıhtı veya pıhtılar yüzünden meydana gelir. Aspirin, pıhtının büyüyüp daha çok zarar vermesini engellemeye yardımcı olur. Yardım gelene kadar sakin kalmaya çalışın.

Nöbet Sırasında Yardım

Yapmamanız Gerekenler: Hastanın ağzına hiçbir şey koymayın. Diş etlerini kesebilir, dişlerini kırabilir veya sizi ısırabilirler. Duyduklarınızın aksine, nöbet sırasında hastanın dilini yutma tehlikesi çok düşüktür. Daha doğrusu, dili yerinde tutan frenulum adındaki doku sayesinde bu neredeyse imkansızdır. Yapmanız Gerekenler: İlk olarak hastayı yavaşça yere yatırın. Yaralanmaları önlemek için başının altına yastık koyun. Tükürüğünün dışarı akması ve daha rahat nefes alıp vermesi için başını yana döndürün. Nöbetin uzunluğuna ve ayrıntılarına dikkat edin ve bu bilgileri bir doktora veya acil yardım görevlilerine iletin.

Nöbet Sırasında İlk Yardım

Nöbetler en korkutucu atakların arasında; hayatları boyunca 10 kişiden 1"i nöbet geçirir. Tanıdığınız biri nöbet geçirse ne yapacağınızı biliyor musunuz? Nöbete nelerin yol açtığını ve ne yapıp yapılmaması gerektiğini anlatacağım sizlere.

Yapılması Gerekenler:

-Sakin olun.
-Süreye bakın. 5 dakikadan daha fazla süren nöbetler hayli tehlikeli olur. Bu bilgiyi doktora aktarın.
-Etrafındaki sivri maddeleri kaldırın.
-Rahat nefes alabilmesi için kafasını yana çevirin.

Yapılmaması Gerekenler:

-Hastayı tutarak titremesini veya hareketini engellemeye çalışmayın.
- Kendine gelene kadar yiyecek veya içecek bir şey vermeyin.
- Ağızlarına hiçbir şey koymayın.
-Elinizi veya parmağınızı ağzına sokmayın.

Erkeklerin mastürbasyon yapmasının sağlık için faydaları nelerdir?

Geçmişte yapılan bazı çalışmalar araştırmacıları sık boşalmanın prostat kanseri riskini artırdığına inandırsa da, 30.000 erkek üzerinde yapılan büyük bir araştırma tam tersini gösterdi. Araştırmaya göre, ayda 13 ile 20 defa arasında boşalan erkekler prostat kanseri riskini yüzde 14 oranında azaltırken, ayda 21 defadan fazla boşalan erkekler bu riski yüzde 43 oranında azaltıyor. Mastürbasyonun iyi huylu prostat büyümesi (BPH) üzerinde kanıtlanmış herhangi bir yararı veya zararı bulunmamaktadır. Ayrıca, birçok seks terapisti mastürbasyonun, örneğin stresi azaltarak sağlığınıza yararlı olabileceğine inanıyor. Muhtemelen kör de olmazsınız. Uyardıkları şey, mastürbasyonun partnerinizle olan cinsel aktivitenin yerine geçmemesi gerektiği...

Kadın ve erkeklerdeki cinsel fonksiyon bozukluğunun başlıca sebebi nedir?

Atardamarların yaşlanması erkek ve kadınlardaki cinsel işlev bozukluklarının ana sebebidir. Kısa ömürlü bir gaz olan nitrik oksit cinsel organlardaki de dahil olmak üzere tüm atardamarlarımızı genişletir. Eğer atardamarlarımızın iç tabakalarında bir hasar yoksa bu gazı vücudumuz kullandığı ölçüde üretebilir. Yeterli nitrik oksit olmadan atardamarların yeterince genişlemesi yani, cinsel organların işlevlerini yerine getirecek seviyede kan pompalaması mümkün değildir.

Eğer eşimi hamile bırakmak istiyorsam, ilişki öncesi cinsel perhiz uygulamalı mıyım?

Kaç kez seks yaptığınız hassas bir dengedir. Yapılan çalışmalara göre, cinsel perhiz sonrası sperm yoğunluğu ve konsantrasyonu artmaktadır. Ancak çalışmalar aynı zamanda haftada birkaç kez boşalmanın, tam fonksiyonel sperm sayısını en yüksek seviyeye çıkardığını da göstermektedir.

Cinsel ilişkiye girebilecek kadar sağlıklı olduğumu gösterecek basit bir test var mıdır?

Ereksiyonun kendisi ve duyulan istek tabii ki çok önemlidir. Ancak seks fiziksel bir aktivite olduğu için, kalbinizin ve ciğerlerinizin de zevk alabilmeniz hakkında söyleyecek bir şeyleri vardır. Seksten zevk alacak kadar sağlıklı ve fit olup olmadığınızı mı merak ediyorsunuz? Merdivenlere koşun. Hiç durmadan iki kez inip çıkamıyorsanız, bu seks hayatınızı etkileyebilecek bir atardamar rahatsızlığınız olduğu anlamına gelir.