Türkiye'deki ölümlerin üçte biri kalp hastalıklarından kaynaklanıyor. Sağlık Bakanlığı kalp hastalarına müdahaleyi çok daha hızlı hale getirecek bir sistem için düğmeye bastı.

Özel ve kamu tüm hastaneleri içine alacak yeni sistemin hedefi, en ücra köşedeki bir hastayı bile en geç 3 saat içinde açık kalp ameliyatına alabilmek. Bu nedenle tüm özel ve kamu hastanelerinin kalp merkezleri yeniden yapılandırılıyor.

Temel hedef, kalp krizi geçiren bir hastayı en kısa sürede hastaneye ulaştırmak ve kalp merkezlerinin sayısını arttırmak.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Orhan Koç, “Bir vakaya 30 dakikada ulaşıyoruz. Ulaştıktan sonra kardiyologla buluşturmamız 90 dakika alıyor. Eğer bu olursa altın standarttaki zaman dilimini kullanabilmiş oluyoruz” diye konuştu.

Her yıl 400 bin yeni kalp hastasının ortaya çıkması ve ölümlerin üçte birinin kalp hastalıklarından kaynaklanması Sağlık Bakanlığı"nı harekete geçirdi. Sağlık Bakanlığı, kriz geçiren bir hastanın Türkiye"nin en ücra köşesinde bile hastaneye üç saat içinde ulaştırılmasını hedefliyor.

Açık kalp ameliyatı yapılabilen 46 kent var. 2011'de bu sayıya 7 kent daha eklenecek. Ağrı, Muş, Şırnak, Mardin gibi illerde de kalp merkezleri kurulacak.

Koordinatör olarak belirlenen hastanelerde kardiyologlar açık kalp ameliyatı eğitiminden de geçirilecek.

Sağlık Bakanlığı uygulamayı diğer ülkelere götürmeyi de planlıyor. (Ntvmsnbc)