17 Ay boyunca ‘kalp’ bekleyen Hamdullah, her helikopter sesinde ‘helikopter bize kalp getir’ dedi ama beklenen kalp gelmedi. Ailesi başka insanlar yaşasın diye oğullarının böbreklerini ve karaciğerini bağışladı.
 
Türkiye’nin en küçük yapay kalp takılan hastası olan 3 yaşındaki Hamdullah Kanat, önceki gün yaşamını yitirdi. Tedavi gördüğü Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı’nda 17 ay boyunca kalan, yürümeyi, konuşmayı hastane koridorlarında öğrenen, arkadaşları olarak hemşireleri ve doktorları tanıyan küçük Hamdullah ölümüyle de büyük bir ders verdi. Hamdullah’ın ailesi kendi acılarına rağmen başka insanlar yaşam bulsun diye biricik oğullarının böbreklerini ve karaciğerini bağışlama kararı aldı. Biricik oğlunu kaybeden anne Zeynep Kanat bir yandan acısını yaşarken bir yandan da organ bağışına dikkat çekiyor; “Biz 1.5 yıl boyunca kalp bekledik ama olmadı. Elimizden geleni yaptık ama yetmedi. Meleğim uçtu melek oldu. Başka annelerde hastanelerde çocukları için bekliyor onların yüzleri gülsün, bebeğim başka çocuklarda insanlarda yaşasın istedik” diye konuştu.
 
Hastalığıyla anne karnında tanışmıştı
 
Hastalığıyla anne karnındayken tanışan Hamdullah’a, 14 günlükken fenalaştığında kaldırıldığı hastanede “kalp büyümesi” teşhisi konuldu. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde küçük Hamdullah’a, 20 Mayıs 2010’da yapay kalp takıldı. 17 ay boyunca bir hastane odasında 100 kiloluk yapay kalbiyle yaşadı, ev olarak hastaneyi bildi. Geçtiğimiz Temmuz ayında yapay kalple yaşayan çocuklarla ilgili yaptığımız haber için görüştüğümüz anne Kanat o zaman, “Kendisi gibi kalp bekleyen çocuklarla oynuyor, televizyon seyrediyor ama bir yerden sonra koşmak istiyor koşamıyor, daha topa vurmayı bilmiyor, hiç park görmedi. Tek isteğimiz bir an önce uygun bir kalbin çıkması. Artık evimize gidelim biz de normal bir aile olalım en büyük isteğim” demişti. Ama hayaller yarım kaldı. Küçük Hamdullah’tan geriye kalan helikopter sesi duyduğunda ‘helikopter bize kalp getir’ sözlerinin yankısıydı.
 
Diğer çocuklarımızı yaşatalım
 
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özbaran ise çağrısını yeniledi. Hastanede yapay kalpleriyle hayata tutunmaya çalışan çocukların yaşaması için organ bağışı beklediklerini söyleyen Prof. Dr. Özbaran, “Organ bulunması geciktikçe çocuklardaki risk artıyor. Tek istediğimiz bu çocuklarımızı yaşatabilecek bağışların bir an önce gelmesi ve böyle kayıpların yaşanmaması” dedi.
 
vatan