Gent Belediyesi'ni ziyaret eden Kuşadası Belediyesi Kültür ve Turizm Komisyonu Başkanı Murat Saraç başkanlığındaki ekip, burada Flaman Bölgesi Milletvekili Fatma Pehlivan ve belediye yetkileriyle bir araya geldi. Kuşadası ekibi önce bölgenin turizm potansiyelini anlattı. Gent'ten gelen Belçikalı sayısının oldukça fazla olduğunu anlatan Saraç, "Göreve geldikten sonra kardeş kentlerle ilişkilerimizi geliştirdik. Yeni ve nitelikli kardeş kent oluşumları gerçekleştirdik. Sizinle de işbirliği yapmak ve ortak projeler geliştirmek istiyoruz" dedi.
Milletvekili Fatma Pehlivan da, Kuşadası'nın Flamanlar arasında tanınmış bir yer olduğunu anımsattı ve heyete her iki belediyenin birlikte çalışmasını önerdi. Pehlivan, şu anda AB ülkeleri belediyeleri arasında kardeş şehir kavramından ziyade 2006 yılında hayata geçirilen Q CITIES (Kaliteli Şehirler) kavramının ve AB projesinin daha yaygın olduğunu söyledi. Q CİTiES'e Avrupa'nın pek çok ülkesinden belediyenin üye olduğunu anımsatan Pehlivan, " Bu belediyelerle birlikte halka nasıl daha kaliteli hizmet verileceği üzerinde duruyoruz. Avrupa'da çok yaygın olan bu modelle, belediyeler birbirlerinin imkanlarından faydalanıyor, karşılıklı değişim programlarıyla, AB fonlarında alınan desteklerle faydalı çalışmalar ortaya çıkıyor" dedi.
Pehlivan, 2011 Kasım ayında projenin dönem başkanlığının Gent Belediye Başkan Yardımcısı Resul Tapmaz"a geçeceğini ve Türkiye"den bir belediyenin bu projeye dahil olmasının son derece önemli ve anlamlı olduğunu, bunun için de Kuşadası"nın son derece uygun düştüğünü söyledi. Pehlivan, böylelikle projeye AB dışından ilk kez bir belediyenin dahil olacağını ve bir anlamda Kuşadası"nın AB"ye Türkiye"den önce girebileceğini belirtti.
Gent Kenti'ne yılda 800 bin turistin geldiğini anımsatan Pehlivan, "Temmuz ayında düzenlediğimiz kent festivalimizle birlikte turist sayımız 2 milyona çıkıyor. Kuşadası Belediyesi ile başta turizm olmak üzere pek çok başlık altında işbirliği içine girebilir ve ortak projeler üretebiliriz” şeklinde konuştu. Heyetler karşılıklı görüşmelerin ardından Q CITIES projesi ile ilgili ilk adımların atılması adına gerekli girişimlerin başlatılması konusunda karara vardı.