Bu tablo da mesleki eğitimin önemini ortaya çıkarıyor. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), sanayinin en büyük sorunlarından olan mesleki eğitim sorununu çözmek için "Mesleki Eğitim İçin El Ele" projesinin startını İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile imzaladığı işbirliği protokolü ile verdi. MÜSİAD Genel Merkez binasında gerçekleşen imza töreninde protokole MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan ile İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız imza attı. MÜSİAD Başkanı Vardan, geçmiş yıllarda mesleki eğitimin önüne büyük engeller konulduğunu, artık bu engellerin kalkmaya başladığını söyledi. 'Mesleki Eğitim İçin El Ele' projesinin başlangıç mahiyetinde pilot proje olduğunu belirten Vardan, ilk etapta 14 okul ve işletmede uygulanan projenin zamanla genişleyeceğini söyledi.

Vardan, "Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılında 500 milyar dolarlık ihracat ve dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi olma iddiası var. Bu hedeflere ulaşmak için yeterli altyapımız olmalı. Bunun başında da insana yapılan yatırımlar geliyor. Eğer biz gençlerimizi geleceğin sektörlerine yönelik ihtiyaçları karşılayacak şekilde yetiştiremezsek, hedeflerimize ulaşmak hayalden öteye gitmeyebilir. Bu nedenle işte bugün burada startını verdiğimiz proje, bu altyapının bir nüvesini oluşturmaya yönelik bir çalışmadır." dedi. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız ise başta eğitimciler olmak üzere bu projede yer alan bütün herkesten azami ölçüde gayret beklediklerini ifade etti. Yıldız, "İstanbul, bir ülke kadar büyük. Sektörler, üniversite ve STK'lar olmasa bu şehir eğitim anlamında yönetilmez olur. İyi ki varsınız." dedi.

Proje kapsamında MÜSİAD üyesi işyerlerine işletme gezileri, okullarda ilgili bölüm ve laboratuvarlara ürünlerin teknik çizim ve tablolarını içeren panolar, güncel teknolojik üretim bilgilerinin ders içeriklerine ve uygulamalarına yansıtılması, işe alım konusunda öncelik, öğretmenlerin ve öğrencilerin teknolojik gelişmelerden haberdar olmaları için mail, web sayfası, seminerler ile bilgilendirmesi gibi uygulamalar hayata geçirilecek.

Proje ile MÜSİAD üyesi işletmeler ile meslek liseleri, işbirliği yaparak meslek dersi öğretmenlerinin sanayide kullanılan güncel teknolojiyi aktif olarak gözlemleyip edinimlerini meslek lisesinde eğitim gören öğrencilere aktarması, öğretmenlerin işletmelere bilgi ve birikimlerini aktararak karşılıklı etkileşim sağlanması, sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünün yetiştirilmesini temin edebilmek için işbirliği yapılması, öğrencilerin işletmelerde mesleki eğitimi yapabilecekleri işyerlerini bulmalarına yardımcı olunması hedefleniyor.