Son olarak bir apartmanın çatısına su deposu görünümlü baz istasyonu yerleştirilmesine tepki gösteren vatandaşlar, baz istasyonlarının kaldırılması için mücadele başlattı.
Kurtuluş Mahallesi 2021 sokakta bulunan bir apartmanın çatısına mahalleliden gizli olarak su deposu görünümü altında baz istasyonu kurulduğunu iddia eden mahalle sakini Tezcan Kara, “Bir çok ülkede baz istasyonlarının yaşam alanlarına uzaklığı ve yüksekliği 30 metre olarak belirlenmiştir. Oysaki mahallemize kurulan baz istasyonu yaşam alanlarının tam ortasında. Baz istasyonun çevresinde 50"yi aşkın apartman ve 10'u aşkın işyeri var. Söz konusu 2021 sokakta çoluk-çocuk yaklaşık bine yakın insan yaşıyor. Sokağımızda zaten 2 tane baz istasyonu vardır. Özellikle baz istasyonu arasında kalanların durumu daha tehlikeli” dedi.
Mahalle sakinleri olarak baz istasyonunun 24 saat yaydığı radyasyon gibi elektro-manyetik dalgalarının tehdidi altında bulunduklarını savunan Kara, “Bu durum sokakta yaşayan biz insanların psikolojisini bozmakta, tedirginlik yaratıp sağlığımızı etkilemekte. Her türlü taşınır, taşınmaz mal ve teçhizat, yapı ruhsatiyesine ve yapı kullanma iznine tabi olduğundan belediyeler 3194 sayılı İmar Kanunu'na göre ruhsat alınmasını isteme ve ruhsat alınmazsa yapıya müdahale etme yetkisine sahiptir. Bu nedenle sokağımızda bulunan baz istasyonunun kaldırılmasını ve çalıştırılmasına izin verilmemesini istiyoruz” diye konuştu.
TÜKETİCİ ŞİKAYETİ YAPILDI
Tezcan Kara tarafından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu"na yapılan tüketici şikayetine verilen cevapta ise şı ifadelere yer verildi: “Elektronik haberleşme cihaz ve sistemlerinden yayılan elektromanyetik dalganın belirlenen elektromanyetik alan limit değerlerinin aşılmadığı güvenli alanların sağlanması ve baz istasyonları gibi elektronik haberleşme cihazlarının Yönetmelikte belirtilen tüm kriter ve limit değerlere uygun olarak Güvenlik Sertifikası alınmak suretiyle kurulması amaçlanmıştır. Bir GSM baz istasyonunun Yönetmelik hükümlerine uyması halinde kurulmasında Kurumumuz tarafından herhangi bir sakınca görülmemektedir. Şikayet konusu GSM baz istasyonu hakkındaki 16 Mayıs 2009 tarih ve 27230 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Elektronik Haberleşme Cihazlarına Güvenlik Sertifikası Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik dışındaki sökülmesi vb. şikayetlerinizin ilgili mevzuatlar doğrultusunda ilgili GSM İşletmecisine ve Güvenlik Sertifikası ile ilgili işlemler haricindeki işlemler için de ilgili mülki amirliklere veya hukuk mahkemelerine müracaat edilmesi gerekmektedir”