5 yaşındaki İlay, hasta kalbi için her gün ilaç, işitme engelini ortadan kaldıran cihaz için iki günde üç pil kullanmak zorunda. Ancak işsiz olan babası kızının ihtiyaçlarını karşılayamadığı için, küçük İlay zaman zaman pilsiz kalan işitme cihazı nedeniyle sessiz dünyasında yaşamak zorunda kalıyor.

Ayla Kaplan (30), İlay'ın dünyaya geldikten kısa bir süre sonra morarmaya başladığını, hastaneye başvurduklarında kızının kalbi delik doğduğunu öğrendiklerini söyledi.

İlay'ın bir yıl içinde kalp ameliyatı olduğunu, kalp kapakçığının ve damarlarının değiştiğini söyleyen Ayla Kaplan, o günden sonra çocuğun yaşamına sorunsuz devam edebilmesi için günde iki defa kalp ilacı kullanmak zorunda kaldığını ifade etti.

KULAKLARI DA DUYMUYOR
Ayla Kaplan, ilacı kullandıktan sonra, 9 aylıkken kızın kulaklarının da duymadığını fark ettiklerini dile getirerek, çocuğun 11 aylıkken kulak ameliyatı olduğunu, ameliyat sonrasında İlay'a işitme cihazı takıldığını ifade etti. Çocuğun bu cihaz sayesinde duyabildiğini ancak konuşamadığını anlatan anne Kaplan, işitme cihazı için 4 günde bir 5 TL'lik 6 pil aldıklarını kaydetti.

Kızının rutin kontrollerinin hastaneler tarafından ücretsiz yapıldığını söyleyen Ayla Kaplan, şöyle devam etti:

''18 yaşına kadar hastaneler kızıma ücretsiz bakıyor. İşitme cihazı için pil aslında sosyal güvenlik kurumları tarafından karşılanabiliyor ama eşim işsiz olduğu için herhangi bir sosyal güvencesi yok. Bir süredir işsiz olduğu için borçlarımız da var. Borçlar nedeniyle hakkında adli takip başlatıldığı için yeşil karta başvuramıyoruz. Sadece İlay'a, o da engelli olduğu için yeşil kart verecekler. Onunla ilgili başvurumuzu yaptık. Şimdilik kalp ilaçları babaannesinin sağlık karnesine yazılıyor.''

Kızının iyi beslenmesi gerektiğine de dikkati çeken Ayla Kaplan, gıda ihtiyaçlarını da anneanne, babaanne desteğiyle karşılamaya çalıştıklarını ifade ederek, ''Tabi ki tüm ihtiyaçlarımızı karşılayamıyoruz. Örneğin geçen hafta 5 TL bulamadığım için kızımın işitme cihazına pil alamadım. Bir hafta boyunca sessiz bir dünyada yaşadı. Bir anne için çok acı'' diye konuştu.

İlay'ın babası İlhan Kaplan (32) da bir sene önce iş yerinin iflas ettiğini, bu nedenle işsiz kaldığını, daha önceki 2 iş yerinden de kızını sık sık hastaneye götürmek zorunda kaldığı için ayrıldığını ifade etti. Kaplan, iş bulması halinde sorunlarının çözümleneceğini sözlerine ekledi.

GAZETEPORT