Diyarbakır Devlet Hastanesi Başhekim Vekili Opr. Dr. Bahri Çakabay gazetecilere yaptığı açıklamada, İdil ilçesinde yaşayan Mazliya Abay"ın kalp krizi nedeniyle hastanelerine getirildiğini söyledi.

Çakabay, hastada meydana gelen kalp krizinin genç yaşta daha kötü seyreden ölümcül boyutlarda olduğunu belirterek, 21 yaşındaki hastanın hastaneye getirildiğinde şok halinde bulunduğunu bildirdi.

Hastaya kardiyoloji bölümü uzmanlarınca öncelikle anjiyo yapıldığını ifade eden Çakabay, "Anjiyoda ana damarda bir tıkanıklık görüldü. Ardından açık kalp ameliyatından farklı bir yöntem denenerek hastaya kalbi çalışır halde bir bypas ameliyatı yapıldı. Tıp literatüründe çok nadir olan bir uygulama son derece başarılı geçti. Hayatını kaybetme ihtimali yüzde yüz olan hastamızı yarın taburcu edeceğiz" dedi.

Bypas ameliyatını gerçekleştiren kardiyoloji uzmanlarından Op. Dr. Erdem Çetin de enfaktüsün 4. saatindeyken hastaya acil olarak anjiyo yaptıklarını belirterek, anjiyoda hastanın en önemli kalp damarının tıkandığını tespit ettiklerini söyledi.

Çetin, normalde bu hastaların bypas ameliyatı yapıldığına dikkati çekerek, risk oranı yüksek bu hasta için kalbi durdurmadan bypas ameliyatı gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Hastanın sorunsuz bir ameliyatın ardından yoğun bakıma alındığını ifade eden Çetin, "Hasta 3 ay boyunca yan yatamayacak. Göğüs kemiğinin kaynamasını bekleyeceğiz. Daha sonra normal hayatına devam edecek. Herkes gibi yemek yiyecek, yürüyüşünü yapacak. Bundan sonraki yaşamında bir problem yaşamayacak. Ancak hastamızın yaşının genç olması nedeniyle bu kalp krizine neden olan faktörleri araştıracağız" dedi.

Mazliye Abay, rahatsızlığı süresince hiçbir şey hatırlamadığını belirterek, sağlığına kavuşmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.