Bilim insanları yıllardır uzayın 'karanlık çağlarına' (13.7 milyar yıl önceki Büyük Patlama ile ilk yıldızların oluşumu arasındaki dönem) dair bilgi sahibi değildi.
Ama Cambridge Üniversitesi araştırmacıları, büyük bir kara delikten yayılan bir ışığı yakaladı ve bunu evrenin tarihinin bilinmeyen kısmına ışık tutacağını düşünüyorlar.
Bilim insanları, ilk yıldızların kalıntılarını ve Güneş'ten 25 kat daha büyük patlayan bir yıldızın patlamasına ait kanıtları keşfetti.

Cambridge Astronomi Enstitüsü'nden Profesör Max Pettini, bu gazların keşfinin evrinin oluşumunu anlamaya yardımcı olacağına inanıyor.

Pettini, "Gökcisminden yayılan ışığı kullanarak Karanlık Çağlar'a bakabildik. Işık o yöndeki her gaz bulutunun ölçülebileceği bir arka perde sağlıyor. Bulutta küçük miktarlarda elementler olduğunu keşfettik. Bunlar boyut olarak, bugünkü normal yıldızlardakilerden çok farklı. En dikkat çekici olan, karbon demir oranının Güneş'te ölçülenden 35 kat daha büyük olması. Bileşim, Güneş'ten 25 kat daha büyük olan ve esas olarak sadece hidrojen ve helyumdan meydana gelen bir yıldızdan yayılan gaz olduğu sonucunu çıkarmamızı sağlıyor. Aslında bu bize evrenin ilk zamanlarına giden kayıp bir halkayı sağlayan bir fosil kalıntı" diye konuştu.

California Teknoloji Enstitüsü ile bir araya gelen Cambridge bilim insanları, dünyanın en büyük teleskoplarını kullanarak bu araştırmayı gerçekleştirdi.