Milli Mücadele yıllarında üstün kahramanlıklar sergileyen Aydınlı kahramanların, gelecek nesillere daha iyi tanıtılması için Aydın İli ve İlçeleri Kültür ve Dayanışma Derneği'nin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile başlattığı proje çalışması tamamlandı. Proje kapsamında 2. Meşrutiyet Meclisi'nde Aydın'ı, 1. Türkiye Büyük Millet Meclisinde ise İzmir'i temsil eden Nazillili Hacı Süleyman Efendinin Nazilli'deki mezarı ile, Milli Mücadelenin önemli isimlerinden Durmuş Ali Efe'nin, İncirliova'nın Erbeyli Köyü'ndeki mezarlarının anıtlaştırılmasına karar verildi. Çalışmadaki amacın hem Milli Mücadele Ruhu'nu genç nesillere aşılamak, hem de bu kahramanların unutulmamasını sağlamak olduğu bildirildi.
Aydın İli ve İlçeleri Kültür ve Eğitim Derneği Başkanı Ünal Uyguç ile Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyerek, yapılacak çalışmalarla ilgili kamuoyunu bilgilendirdi. Aydın Valiliği Encümen Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya Uyguç ve Aktakka'nın yanı sıra Kuvayi Milliye Derneği üyeleri de katıldı.
Daha öncede Aydın il ve ilçelerinde Çanakkale Şehitleri'nin isimlerini belirleyerek her ilçede bire abide diktiren Aydın İli ve İlçeleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Unal Uyguç, Aydın ve ilçelerinde milli mücadelede büyük kahramanlıklar göstermiş isimlerin unutulmaya başlandığını iddia etti. Uyguç, 13 üniversiteden 21 bilim adamının yaklaşık 18 ay Aydın'da dolaşarak milli mücadele yakın tarihini belgelediğini ve bu bilgi ve belgelerin kitaplarda toplandığını hatırlattı. Bir ülkenin geleceğini yön verebilmesi için geçmişini bilmesinin çok önemli olduğunu belirten Uyguç, “Aydınlı gençlere milli tarihimizle ilgili kitaplar yazdık, gençlerin yakın tarihi bilmeleri lazım. Bizim için canlarını verenler topraklarımızda canla başla savaşanlar unutulmak üzere milli mücadele nasıl yapılmış bilen yok. Bu acı tabloyu ortadan kaldırmak için bu çalışmayı yapıyoruz” dedi.
Milli mücadelenin en önemli isimlerinden Hacı Süleyman Efendi'nin ilk Heyet-i Temsiliye'yi kuranlardan olduğunu belirten Uyguç, konuşmasında “Nazilli'ye gittim ve 1923 yılında vefat eden Hacı Süleyman Efendi'nin mezarını gördüm. Dümdüz bir toprak, üzerinde düz bir mermer. Mezarı belli bile değil. Bu durum bizim utancımız. Nazilli Belediye Başkanı Aytekin Kaplan'ı mezarın durumunu gösterdim. Belediye Başkanımız da mezarın bu durumda olduğunu bilmediklerini belirterek, mezarın anıt mezar olarak düzenlenmesini konusuna üstlendi. Mustafa Kemal Atatürk'ün fetvasını hazırlayanlardan ve Atatürk'ün bağlatmış olduğu maaşı, 'Yaptıklarımı vatanım için yaptım' diyerek kabul etmeyen milli mücadele kahramanlarımızdan biri olan Durmuş Ali Efe'nin Aydın'ın İncirliova ilçesine bağlı Erbeyli Köyü'nde bulunan mezarını gördüm. O'nun mezarı da aynı durumda ve unutulmuş. İncirliova Belediyesi de bu mezarın anıt mezar olması için çalışmaları üstlendi. Gençlerimizden tek bizim için canlarını veren insanları unutmamalarıdır” ifadelerine yer verdi.
Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka ise bir milletin geleceğine yön verebilmesi için geçmişine çok iyi bilmesi gerektiğini belirterek, özellikle gençlerin milli mücadele kahramanlarını iyi tanıması gerektiğini söyledi. Aktakka, “Tarih tekerrürden ibarettir. Olaylar hep tekerrür eder ve bundan ders almak lazım, geleceği bilme için mutlaka geçmişimizi bilmeliyiz. Hem kitap okumakla hem de böyle anıtlarla tarihimizi yaşatmak mümkündür. Yapılacak bu anıt mezarlarla hem kahramanlarımızı genç nesillere tanıtıp hatırlatmaya, hem de kahramanlarımıza biraz da olsa şükran borcumuzu yerine getirmeye çalışacağız” dedi.