Açılışa Mısır Başbakanı Ahmet Nazif ve çok sayıda bakanın yanı sıra Türkiye"nin Kahire Büyükelçisi Şafak Göktürk, TAV Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, TAV Havalimanları Holding CEO"su M. Sani Şener ve TAV İnşaat Genel Müdürü Aylin Selen de katıldı. Tören saati, Hüsnü Mübarek"e suikast tehlikesi nedeniyle gizli tutuldu.

Havalimanının açılış kurdelesinin kesilmesinden sonra Hamdi Akın"la sohbet eden Mübarek, yeni havalimanının Ankara Havalimanı ile aynı olup olmadığını sordu. Akın, Mübarek"le aralarında ilginç bir diyalog geçtiğini belirterek, “Sayın Mübarek'e teşekkür ettim ve Kahire Havalimanı"nın Esenboğa"dan çok daha büyük ve güzel olduğunu söyledim” dedi. Hamdi Akın, Mübarek"e Mısır"da yeni iş tekliflerine açık olduklarını söylediğini de belirtti.

KAPASİTE 22 MİLYON YOLCU

Grup şirketlerinden TAV İnşaat tarafından yapılan terminalle birlikte Afrika"nın en büyüklerinden biri haline gelen Kahire Havalimanı"nın potansiyeli iki katına çıkartıldı. Yıllık 22 milyon yolcu kapasitesini ulaşılan terminalde ayrıca 3 bin araçlık otopark da bulunuyor.

Havalimanına ulaşımın rahatlatılması için şehir merkezinden 10 kilometrelik yolun da inşaatı sürüyor. Ayrıca Kahire Metrosunun da havalimanına kadar uzatılması planlanıyor. Kahire"yi bölgenin en önemli aktarma noktalarından biri haline getirmeyi planlayan Mısır, havalimanına 5 yıldızlı otel açılması için de çalışmalar yapıyor.

TAV İHALEYİ 2004"TE ALDI

Bütçesinin yüzde 70"i Dünya Bankası, yüzde 30"u ise Mısır hükümeti tarafından finanse edilen Kahire Havalimanı Yeni Dış ve İç Hatlar Terminali yapım ihalesi, 15 Haziran 2004"te gerçekleşmişti. Dünya Bankası"nın yeterlilik verdiği 7 grubun katıldığı ihalede, TAV"ın, Mısırlı firma Holding Company JV ile ortaklaşa verdiği 347 milyon 131 bin dolarlık teklif, dünya devlerini geride bırakarak en iyi teklif olarak belirlenmişti. 2007 sonunda bitirilmesi planlanan inşaat, yapılan eklemelerle bir yıl uzadı.

TAV Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, "Dünya Bankası destekli bu proje bize Ortadoğu kapılarını açtı. Burası bizim için çok önemli bir proje oldu. Tunus ve Libya"da havalimanı projelerimiz başarıyla devam ediyor" dedi.

TAV Grup CEO"su M. Sani Şener"de, "Bu proje dünyanın en ünlü inşaat firmaları tarafından kontrol edilmektedir. Böyle bir inşaatı bitirmenin mutluluğu içindeyiz. Türk müteahhitlerinin küreselleşmesi adına mutluyuz" diye ifade etti.

Kahire'nin yeni terminali 3 katlı

Toplam 220 bin metre kare kapalı alan, 550 bin metre kare apron ve taksi yolu inşa edildi. Yeni terminal, 3 katlı. Yurtiçi ve yurtdışı uçuşların da gerçekleştirileceği terminalin 23 körüğü, 54 uçaklık park alanı, 7 bagaj teslim bandı, 160 yürüyen merdiven ve yürüyüş bandı bulunuyor.

İnşaat yapımında 150 mühendis 1000 üzerinde Türk işçisinin yanı sıra toplamda 21 farklı ülkeden 4 bin 700 kişi görev aldı. Yeni açılan terminalde THY ofisi için müracaat edildiği bildirildi.

Bütçesinin yüzde 70"i Dünya Bankası, yüzde 30"u ise Mısır hükümeti tarafından finanse edilen Kahire Havalimanı Yeni Dış ve İç Hatlar Terminali yapım ihalesi, 15 Haziran 2004"te gerçekleşmişti.

TAV inşaat 6.8 milyarlık projeye imza attı

TAV bünyesinde 2003"te kurulan TAV İnşaat, bugüne kadar yaklaşık 2.5 milyon metre karelik inşaat projesinin altına yüklenici olarak imza attı. Bu projelerin toplam değeri ise 6 milyar 805 milyon dolar.

Genel Müdürlüğü"nü Aylin Seren"in yaptığı şirket, aralarında İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes, Gürcistan"da Tiflis, Batum, Mısır Kahire, Dubai Emirates A380 Bakım Hangarı gibi 1 milyar 618 milyon dolarlık projeler tamamlayarak hizmete açtı.

Şirketin devam eden projeleri ise 5 milyar 187 milyon dolar değerinde:

* Yeni Doha Havalimanı Yolcu Terminali (2,352 milyar dolar)
* Uluslararası Yeni Enfidha Havalimanı-Tunus (400 milyon Euro)
* Uluslararası Yeni Tripoli Havalimanı Yolcu Terminalleri-Libya (1,502 milyar dolar)
* Uluslararası Sabha Havalimanı Yolcu Terminalleri-Libya (279 milyon dolar)
* Sulafa Tower - DubaiBAE (100 milyon dolar)
* Majestik Tower, Al Memzar- DubaiBAE (46 milyon dolar)
* Emirates Financial Tower- DubaiBAE (122 milyon dolar)
* Marina 101 Tower- 101 Katlı Gökdelen İnşaatı - DubaiBAE (204 milyon dolar)