Ekonomist Nouriel Roubini, ''Bence AB, Türkiye'yi üye yapmamakla hata yapıyor. Türkiye istikrarlı, başarılı ve demokratik bir Müslüman ülke olarak rol model olur'' dedi.

Dünyada ''kahin'' olarak nitelendirilen, bağımsız global makroekonomi ve pazar stratejisi araştırmaları yürüten ünlü ekonomist Roubini, Türkiye Perakendeciler Federasyonu'nun (TPF) düzenlediği 3. ''Yerel Zincirler Buluşuyor'' etkinliğinde, ''Gelecek Nasıl Şekillenecek'' konulu oturumda yaptığı konuşmada, yükselen pazarda nüfus, kentleşme, sanayileşme, kişi başına düşen gelir artışı gibi trendlerin öne çıktığını, bunların hepsinin ekonomilerin yapısı için önemli faktörler olduğunu ifade etti.

Gelişen ülkelerde nüfus artışının önemini anımsatan Roubini, ancak bunun kontrollü bir şekilde olması gerektiğini söyledi.

Genç nüfusun artışının önemli olduğuna, ancak Ortadoğu ve Afrika gibi bölgelerdeki nüfus artışının eğitime yatırım yapılmadığı takdirde negatif etkiler oluşturacağına dikkati çeken Roubini, şöyle konuştu:

''Küresel büyüme daha fazla enerji, gıda, su ve diğer doğal kaynaklar anlamına geliyor. Bir diğer önemli trend de tüketicilerin yükselen piyasadaki rolüdür. Türkiye ve Hindistan gibi ülkelerdeki ekonomik büyüme bazı sıkıntıları da beraberinde getirebilir. Bu ülkelerdeki büyük cari açık, aşırı derecede kredi artışı ve mal fiyatlarındaki artış dikkati çekiyor. Türkiye, 2001 yılında sert bir kriz geçirdi. Daha sonra büyük finansal reformlar gerçekleşti. Diğer yaşanan küresel krizler de ekonominin yavaşlamasına neden oldu.''

-''TÜRKİYE İÇİN POZİTİF BİR BAKIŞIM VAR''-

Roubini, Türk ekonomisi için sadece kısa vadede değil uzun vadede de son derece umutlu olduğunu dile getirerek, ''Türkiye, Doğu ve Batı arasında bir bağlantı noktası olabilir. Çok iyi bir büyüme söz konusu. Tabii ki zorluklar da söz konusu. Para birimi güçleniyor ama Merkez Bankası'nın faiz indirimi ekonomik büyüme açısından olumlu. Türkiye için pozitif bir bakışım var'' dedi.

-KOBİ'LERİN ÖNEMİ-

Türkiye'deki KOBİ'lerin önemine de değinen Roubini, KOBİ'lerin Türkiye ekonomisinin omurgası niteliğinde olduğunu, bunun strateji konumunda çok büyük bir etki yarattığını ve ekonomik işbirliğini de tetiklediğini kaydetti.

Nouriel Roubini, büyük ülkelerde KOBİ'lerin çok önemli olduğunu ve öneminin giderek artacağını kaydederek, KOBİ'lerin gelişmesinin istihdamın artmasını da sağlayacağını söyledi.

Türkiye'nin kurumsallaşma, insan hakları gibi konularda da güçlü olduğunu ifade eden Roubini, Türkiye bu gelişmeleri sürdürdüğü takdirde bu artışın uzun süre devam edeceğini bildirdi.

Bu olumlu gelişmelerin haricinde işsizliğin halen yüksek, cari açığın gitgide büyüdüğünü ve bu açığın finansı etkilediğini hatırlatan Roubini, eğitim ve insan gücüne yatırım yapılması gerektiğine işaret etti.

Türkiye'nin açık bir ekonomiye sahip olması nedeniyle dış etkenlerden etkilendiğini dile getiren Roubini, mallardaki fiyatların artması, Ortadoğu'daki olaylar gibi faktörlerin Türk ekonomisini etkilediğini belirtti.

-''AB, HATA YAPIYOR''-

Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine de değinen Roubini, ''Bence AB, Türkiye'yi üye yapmamakla hata yapıyor. Türkiye, istikrarlı, başarılı ve demokratik bir Müslüman ülke olarak rol model olur'' dedi.

Artık daha fazla entegre olmuş bir dünyada yaşanıldığına dikkati çeken Roubini, bu nedenle firmaların geleceğe yatırım yaptıklarında bunun daha fazla rekabet anlamına geldiğini kaydetti.

Roubini, kendisinin de doğum yeri olan İstanbul'un, ticaret, perakendecilik, iş, ulaşım, liman, sanat ve kültür şehri olduğunu söyleyerek, ''İstanbul, geleceğe yapılacak yatırımın anahtar noktasıdır. Küresel dünya ekonomisinde bu ülke ve şehir anahtar nokta olacaktır'' dedi.

Küresel ekonomide geçen yıla göre daha azalmış bir risk görüldüğünü ifade eden Roubini, şöyle konuştu:

''Gelişmekte olan ülkeler çok iyi gidiyor. Negatif bazı durumlar da var. Euro bölgesinde sorunlar devam ediyor. Enerji ve gıda fiyatları artıyor, bunun da enflasyon, büyüme üzerinde olumsuz etkileri var. Çok yüksek işsizlik oranları, bütçe açıkları söz konusu.''

A.A.