Kanada Halk Sağlığı Ajansı eski Direktörü Dr. Richard Schabas, aşı ile ilgili tutarsız, birbirine zıt düşen ve yanlış zamanlanmış açıklamaların, başta Kanadalılar olmak üzere herkesin kafasında soru işaretlerine neden olduğunu açıkladı. Kanada Halk Sağlığı Ajansının, ortaya çıkan durum ile ilgili kamuoyunu aydınlatması gerektiğini kaydeden Dr. Schabas, "Normal grip aşısı olmanın, domuz gribini tetikleyebileceğine ilişkin çalışma, dünyada sadece Kanada'da var. Aslında bu, olaya ne denli geniş bir perspektif ve aşırı dikkatle yaklaşıldığının göstergesi. Ancak şartlar, bu kadar şüpheyi kaldırmıyor" dedi.

Kanada Halk Sağlığı Ajansı Direktörü Dr. David Buttler-Jones da yaptığı açıklamada, araştırmadaki bulguların, bugüne dek rastlanmayan türden bilgiler olduğunu söyledi. Dr. David Buttler-Jones, "Arkadaşlarımız, daha önce mevsimsel grip aşılarında görmediğimiz bulguların tamamını, birkaç ülkedeki bilim adamları ile de paylaştılar. Ancak o ülkelerdeki araştırmalarda, bizdekine benzer bir bulguya rastlanmadı. Buna rağmen amacımız, hem domuz gribi hem de mevsimsel grip üzerinde etkili olacak bir aşının geliştirilmesidir. Buna yönelik çalışmalar da sürüyor" diye konuştu.

DSÖ'nün aşı araştırmalarından sorumlu müdürü Marie Paule Kieny de henüz yayımlanmamış araştırmayla ilgili olarak yaptığı açıklamada, Kanadalı bilim adamlarının çok iyi tanınan ve ehliyet sahibi araştırmacılar olmalarına karşın çalışmalarının önyargılı olabileceğini bildirmişti. Kieny, araştırmanın henüz dünyanın başka bir yerinde desteklenmediğine dikkat çekerek, "Bu, yanlı bir çalışma da olabilir, gerçek bir şey de" demişti.-haber7