Çek manken Karolina Kurkova, 24 yaşındayken yakalandığı bir tiroit bezi rahatsızlığı nedeniyle erken menopoza girdiğini, bu nedenle aşırı kilo aldığı için de podyumlardan bir süre uzaklaşmak zorunda kaldığını açıkladı.

Bir zamanlar "sıfır beden" olan dünyaca ünlü manken, aşırı zayıf kadınlarla ortak kaderi paylaşınca tıp dünyası "16 yaşındaki kızlar bile diyetler yüzünden menopoza giriyor" diye alarm verdi. 27 yaşındaki Karolina Kurkova, 4 yıl önce 1.80 boyunda ve yalnızca 59 kiloydu. Sıfır beden mankenlerin öncülerinden olan Kurkova, 24 yaşındayken menopoza girip aşırı kilo almaya başladığını açıkladı.

Kurkova, "Vücuduma neler olduğunu anlayamıyordum. Çünkü çok sağlıklı bir insandım, birden bire şişmanlamam mantıklı değildi. 15 kilo birden aldım, hipotiroit hastası olmuşum" diye açıkladı hastalığını. Şu anda sağlıklı olan ünlü mankenin yaşadıkları pek çok sıfır beden kadının ortak sorunu oluyor. Uzmanlar, bu konuda endişeli ve genç yaşta menopoz ve tiroit sorunlarının hatalı beslenme nedeniyle patladığını anlatıyorlar.

'HASTALIK ÇAĞIRIR'

Prof. Dr. Ziya Mocan (İç Hastalıkları ve Metabolizma Uzmanı): Tiroit bezinin az çalışması Haşimato dediğimiz hastalığa o da erken menopoza neden olur. Böylelikle de hasta hızla kilo almaya başlar ve adetten de kesilir. Sıfır bedenlerde bu duruma çok sık rastlıyoruz, sorun adet bozukluklarıyla başlıyor. Yağ dokusu olmadığı için erken yaşta menopoza giriyorlar. Kurkova'nın ideal kilosu 65 olması gerekirken 59 olduğu için vücut dengesi bozulmuş. Bu zayıflık pek çok hastalığı çağırıyor.

YÜZDE BİRİ...

Prof. Dr. Süleyman Engin Akhan (İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı): Sıfır beden olan kadınlarda yağ oranı düştükçe adet görme oranı azalır. Moda dünyasında küçük yaşta, hatta ergenlikte mankenliğe başlayan genç kızların görüntüleri ile ilgili çok ciddi saplantıları var. ya anoreksiya ya da bulimia nevrozalar görülüyor. Erken menopoz kadınların sadece yüzde birinde görülür ancak aşırı zayıf kadınların ortak kaderidir. Benim 17-18 yaşlarında bu sorunu yaşayan hastalarım var.

'KİLO ALMALI'

Prof. Dr. Seyfettin Uludağ (Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı): Vücuttaki yağ kitlesi belli bir kilonun altına inerse adet sekteye uğrar ve kesilir. Zayıf olmak ve hızlı kilo vermek adetten kesilme sebebidir. Yağlanma miktarı belli bir noktaya gelince yeniden adet görme başlayabilir. Kişi kilo alırsa düzelebilir.