Danimarka'da yapılan araştırma, düzenli olarak omega 3 yağı bakımından zengin balık tüketen kadınlarda kalp sorunları riskinin azaldığını gösterdi. 8 yıl süren araştırmaya 15-49 yaş aralığında 49 bin kadın katıldı.

Araştırma süresince, nadiren balık yiyen ya da hiç balık tüketmeyen kadınların kalp-damar sorunları riskinin düzenli olarak balık yiyenlerinkinden yüzde 50 fazla olduğu görüldü.

Bilim adamları, genel olarak, az balık yiyen ya da hiç balık yemeyen kadınlarda kalp-damar hastalıkları riskinin her hafta balık tüketenlerinkinden yüzde 90 fazla olduğu sonucuna ulaştı.

Araştırmaya imza atan bilim adamlarından Marin Strom, ''bu tür mesajların gençlere iletilmesindeki en büyük zorluğun, genel olarak tavsiyelerin yararlarının 30 ya da 40'lı yaşlardan önce görülmemesi olduğunu ancak araştırmanın balık tüketmenin yararlarının daha kısa zamanda görülebileceğini kanıtladığını'' ifade etti.

Strom, haftada en az iki kez balık yenmesi tavsiyesinde de bulundu.

Amerikan Kalp Derneği'nin dergisinde yayımlanan araştırmaya katılan ve düzenli olarak balık tüketenlerin çoğu morina, somon, ringa ve uskumru yediğini belirtti. (AA)