Erinç, "Kalp durması kalp krizinde en ciddi ve en hayati ritim bozukluğudur. İlk 30 saniyede düzeltilirse %85 oranında kalp yeniden çalışır, bunun için kalabalık yerlerde (çarşı, havaalanı, fabrika vb.) hiçbir sağlık personeline ihtiyaç olmadan AED cihazı ile kalp çalıştırılabilir. Bu cihazlar sağlık alanında ilerlemiş ülkelerde mevcuttur. Kalp krizi geçiren hastaların tedavisi hastane öncesinde ambulansta başlar.

Ambulansta iyi bir kalp krizi tedavisi, deneyimli sürücü ve sağlık personeli, merkezle haberleşme yeteneği, uygun ve yeterli ekipman, yeterli ilaçlar, hızlı transport, kan basıncı, nabız takibi, kalp ritim takibi, defibrilasyon yeteneği, yapılan müdahalelerin kaydı ve merkezle iyi bir iletişim sonucu yapılır" dedi.

Kardiyoloji uzmanı Dr. Kürşat Erinç, "Damar sertliği plağı, plak yırtılması ve damar içinde pıhtı oluşması sonucu kalp krizi görülür. Erkelerde 45 yaşından, bayanlarda 55 yaşından sonra daha çok yaşanmaktadır. Fakat erkeklerin kalp krizine yakalanma riski daha çoktur. Kalp krizi, cinsiyet, kalıtım, aile hikayesi, yaş, sigara, beslenme şekli, ağır alkol alımı, sedanter hayat, stres, artmış kilo, artmış kolestrol, hipertansiyon, artmış trigliserid ve şeker hastalarında daha çok kalp krizi yaşanma olasılığı görülmektedir. Kalp krizinin en büyük nedeni ise sigaradır. Sigara içinler daha çok kalp krizi geçirir, bu yüzden sigaranın bırakılması şarttır. Sigara, damar yüzeyini döşeyen hücreleri zedeleyerek aterom plağının yırtılmasına zemin hazırlar, kan basıncını yükseltir ve damar içi pıhtı oluşumuna meyili arttırır. Sigara içmeyenlerde kalp krizine rastlanma olasılığı sigara içenlere oranla daha azdır. Kalp krizinin belirtileri, 30 dakikadan daha uzun süren nitrogliserine cevap vermeyen eforla ilişkisiz ve ancak morfin ve morfin türevleriyle giderilebilen göğüs ağrısı, bazen çene , sırt, boyun ve kol ağrısı, terli, renk soluk, soğuk ve yapışkan cilt, anksiyete hali, bulantı, kusma, halsizlik ve hafif ateştir" dedi.

Habertürk