Kadın askerler, ABD ordusunun yüzde 14’ünü oluşturuyor. ABD ordusu, kadın askerler için üretilen yeni bir zırhın bu yaz deneneceğini, böylece erkekler için üretilen zırhı kullanmak zorunda kalmayacaklarını açıkladı.

2013’te kullanılmaya başlanacak olan yeni zırh, kadın askerlerin kullanmakta olduğu IOTV zırhının yerini alacak. Kadın askerlerin boyları ve gövde uzunlukları, erkeklere oranla daha kısa ve omuzları daha dar. Bu nedenle, Gizmag sitesinin yorumuyla, IOTV giydiklerinde “üzerine çorap geçirilmiş tavuklara benziyorlar” ve hareket kabiliyetleri de azalıyor. Dahası, zor arazilerde hareket etmekte güçlük çekiyorlar ve kan dolaşımları yavaşlıyor.

Mühendisler, tüm bu sorunları ortadan kaldırmak için zırhı kısalttı, kolların geçtiği deliklerin ölçüsünü değiştirdi, kol ve boyun hareketini kolaylaştırmak için yeni kumaş ekledi. Ayrıca zırhın gövde ile boyun arasındaki boşluğunu daralttı. Böylecek kadın askerlerin daha rahat hareket etmelerini sağlanacağı gibi silahlarını kolayca taşımalarına imkan veren bir zırh üretildi.

KADINLARA ÖZGÜ RAHATLIK

Yeni zırh, eklenen giysi katmanlarıyla üç boyutlu bir yapıya sahip. Bu özelliği, daha sıkı ve rahat bir şekilde giyilmesini sağlayacak. Katmanlı yapısı, zırha çaprazlama olarak bir zırh tabakası daha eklenmesine de olanak veriyor.

Mühendisler, karmaşık zırh katmanlarına sahip olan zırhın hafif ve maksimum koruma sağlaması için en iyi kimyasal bileşenleri belirlemeye çalışıyor. Yeni zırh, yaz sonlarına doğru 101’inci Hava Bölüğü’ndeki 30 kadın asker tarafından test edilmeye başlanacak.