Türkiye'de en sık rastlanan cinsel sorunun, ''isteksizlik'' olduğu bildirildi.
Cinsel Tıp Enstitüsü Başkanı Dr. Cem Keçe, partnerler arasında yanlış anlamalara ve ciddi çatışmalara yol açan en önemli faktörlerden birinin eşlerin cinsel istek düzeylerinin belirgin şekilde farklılık göstermesi olduğunu söyledi.


Keçe, Türkiye'de en sık rastlanan cinsel işlev bozukluğunun cinsel isteksizlik olduğunu belirterek, ''Cinsel isteksizlik, kadınlarda erkeklerden daha fazla. Cinsel isteksizlik, kadınların ortalama yüzde 33'ünde görülür. Oranlar yaşa bağlı olarak artmakta'' dedi.


Cinsel isteksizliğin, yeterli cinsel uyarıya rağmen cinsel etkinlikte bulunma isteğinin az olması veya hiç olmaması, cinsel arzu duyulmaması durumu olduğunu ifade eden Cem Keçe, bunun halk arasında ''frijidite'' ya da ''cinsel soğukluk'' olarak da adlandırıldığını bildirdi.


Keçe, cinsel soğukluğun nedenlerinin fiziksel ve psikolojik faktörler olmak üzere ikiye ayrıldığını belirterek, şöyle konuştu:


''Fiziksel ya da psikolojik nedenleri toparlayacak olursak, bir kısmı erkeklerin sebep olduğu, bir kısmı kadınların kendilerinden gelen ve bir kısmı da çevreyle ilgili nedenlerdir. Kadınların yaklaşık yüzde birinde gerçekten fiziksel bir problem vardır. Geri kalan yüzde 99'luk kesimin problemi tamamen psikolojiktir.''


Aşkın, kadınlarda cinsel isteği artıran bir etken olduğunu ifade eden Dr. Cem Keçe, sözlerini şöyle sürdürdü:


''Cinsel isteksizlik, kadının kısır olması demek değildir. Kadınların büyük çoğunluğu cinsel isteksizliklerinin gerçek nedenini kocalarının beceriksizliğinde ararlar. Oysa çoğu kez durumdan erkek kadar, hatta ondan daha fazla, kadın sorumludur. Cinsel isteksizlik genellikle çiftler arasındaki sorunları yansıtır.''



AA