Philips'in kadın sağlığı üzerine Türkiye genelinde yaptığı yeni araştırma, 400’den fazla kadının katılımıyla 12 şehirde yapıldı. Kadınların mevcut sağlık durumlarının ve meme kanserine yönelik farkındalık düzeylerinin tespit edilmesi amacıyla gerçekleştirilen araştırma sonuçları şöyle:

Kadınların yüzde 62'si fiziksel sağlık durumundan genel olarak memnun.
Kadınların yüzde 65’i yeterli düzeyde fiziksel egzersiz yapmıyor.
Türkiye’deki kadınların yarıdan fazlası sağlık hizmetlerini ihtiyaçlarını karşılamada yeterli bulmuyor.
Kadınların üçte biri hayatında hiç jinekoloğa gitmemiş.
Türkiye’deki kadınların yüzde 78’i her yıl düzenli olarak mamografi çektirmenin meme kanseri teşhisine etkisinin büyük olduğunu düşünüyor.
Kadınların yüzde 41’i daha önce kendisine veya bir yakınına meme kanseri teşhisi konduğunu belirtiyor.
Kadınların yarıdan fazlası kanserden korunmak için hiçbir şey yapmıyor.


Kadınlar kanser hakkında bilgili ama tarama yaptırmıyor
Türkiye’deki kadınların yarıdan fazlası bugüne kadar meme kanseri taraması yaptırmak ve kontrol amacıyla bir doktora ya da sağlık kurumuna gitmediğini belirtiyor. Görüşülen kişilerin yüzde 38’i ilk mamografi için önerilen yaşı bilmiyor. Kadınların yüzde 78’i her yıl düzenli olarak mamografi çektirmenin meme kanseri teşhisine etkisinin büyük olduğunu düşünüyor. Benzer biçimde, erken teşhisin tedavi edilebilirlik üzerindeki önemine yönelik farkındalığın da yüksek olduğu görülüyor (%85).

Araştırma kapsamında görüşülen kişilerin yüzde 41’i daha önce kendisine veya bir yakınına meme kanseri teşhisi konduğunu söylüyor. “Üzüntü”, bu haber karşısında ilk hissedilen duyguların başında geliyor. Eşler kişiye kanser teşhisi konması durumunda bu durumun ilk paylaşılacağı kişi olarak belirtiliyor. Meme kanseri konusunda etkili bilgi kaynakları incelendiğinde, televizyon programları ve uzman doktorların bilgi alınan kaynakların başında geldiği görülüyor. Görüşülen kadınların yüzde 20’si ise meme kanseri hakkında hiçbir kaynaktan bilgi almadığını söylüyor.