Uzun lafın kısası, otomobil erkekler ile özdeşleşmiş bir konuydu. Hemen hemen her alanında erkeklerin olduğu bu sektör, zamanla bayanların yönetimine geçmiş durumda.

Trafikteki bayan sayısı arttı

Sektör de ki el değiştirme, trafikteki bayan sayısının artması ile başladı. Emniyet Genel Müdürlüğünden edinilen bilgiye göre, trafik de ki kadın sürücü sayısı yüzde 19.9'a ulaşarak rekor kırdı. Bununla birlikte trafik de ki bayan sürücü sayısı 4 milyon 527 bine ulaştı. Bu doğrultuda bayan şoförlere trafik de daha fazla rastlar olduk. Ehliyet sahibi bayanların sayısının artmasının ardında bir çok sebep yatıyor. Bunları incelersek ilk olarak işe ulaşımda kalabalık otobüslerdeki tehlikeler olarak görülüyor. Bayanlar bu sıkıntıdan kurtulmak için ehliyet ve aracını alıp, kendilerine rahat bir ulaşım sağlamak istiyor.

Küçük sınıf otomobil üretimi bayanlar ile tavan yaptı

Sedan otomobillere meraklı olarak bilinen toplumumuzda gün geçtikçe küçük sınıf otomobiller fenomen olmaya başladı. Bu sınıfın öne çıkmasında bayanların önemi büyük. 4.5 milyonu geçen bayan sürücü sayısı, aynı oranda otomobil satışlarında da hareketlenmesini sağladı. Yeni ehliyet sahibi olan bayanlar, potansiyel otomobil sahibi olacak müşteri olarak görülüyor. Kadınlar aracımın park problemi olmasın ve ekonomik olsun konusuna önem verdikleri için, küçük hacimli otomobillere büyük ilgi gösteriyor. Bu doğrultuda küçük sınıftaki talep patlaması kısa sürede gerçekleşti. Bu iddiayı Tasit.com'da yapılan araştırma da destekler nitelikte. Taşıt.com üzerinden yapılan aramalarda kadınların %65'i küçük sınıf otomobilleri tercih ediyor.

Markalar bayanların isteklerine yakın markaj yapıyor

İşte bu gelişen olaylardan dolayı otomobil markaları potansiyel bayan müşterilerin ilgisini çekebilmek için model üzerine model üretti. Bununla kalmayıp bu sınıf araçlarda yer alan konfor, rahatlık ve sağlamlık gibi konuları üst segmentlerde yer alan otomobillerle hemen hemen aynı düzeye getirdiler. Somut bir örnek vermek gerekirse, öndeki sürücü ve yolcunun tavan üstü aynalarına kadınların rahat makyaj yapabilmesi için ışıklandırma konuldu. Bunların yanı sıra kadınların bir çok küçük eşyalarını koyabileceği irili ufaklı gözler arttırıldı. Bu sayede küçük sınıf otomobiller daha cazip hale geldi. Bunların yanında markalar bayan sürücülerin ihtiyaçlarını ve isteklerini daha iyi anlayabilmek için kendi bünyesinde bayan ekipler kurdu. Otomobil tasarımı yapan ekipler daha çok bayanlara hitap eden çizgiler kullanmaya başladılar. Otomobil üreticilerinin bayanlara yönelmesinde sebepler saymakla bitmiyor. En ilginç olan sebeplerinden biriyse, iş hayatına atılan bayanların ilk aldıkları şey otomobil oluyor. Hatta daha şaşırtıcı gelebilir otomobil konusunda kazançlarının tamamını otomobillerine yatırıyorlar.