Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bugüne kadar ölüm istatistikleri ile birlikte üretilen ölüm nedeni istatistiklerini, 2009 yılından itibaren ayrı bir istatistik olarak yayımlamaya başladı. 2009 yılı verilerine  göre  alandan derlenen ve altta yatan nedeni  tespit  edilen 280 531 ölümün 155 274’ünü erkek ve 125 257’sini ise kadınlar oluşturuyor. 
 
Ölümlerin % 39,9’u kalpten
 
Dolaşım sistemi hastalıkları,39,9 oranıyla ölüme yol açan birinci hastalık grubu. Kan kanseri, kalp romatizması, kalp yetmezliği, kalp krizi ve AIDS dolaşım sistemi hastalıkları arasında yer alıyor.
 
Ölüme neden olan hastalıklar arasında ikinci sırayı, % 20,7'lik oranla habis urlar alıyor. Bu hastalık da temel itibariyle kanseri işaret ediyor. Başka bir deyişle, bazı hücrelerin aşırı büyümesi ile kanserli hücreler, yani habis urlar Türkiye’de ölüme yol açan ikinci hastalık grubunda. Ölüm nedenlerinin yaklaşık % 20’sini oluşturan habis urlarda; ilk beş sırayı % 31,4 ile gırtlak ve soluk borusu/ bronş/ akciğerin habis uru, % 8,6 ile midenin habis uru, % 8,6 lenfaid ve hematopoetik habis uru, % 6,3 ile kolonun habis uru, %5 ile pankreasın habis uru alıyor.
 
Türkiye'de en çok ölüme yol açan hastalıklar arasında, solunum yolları hastalıkları % 8,9 'luk oranla üçüncü sırada yer alıyor. Onu, % 6,4 ile endokrin, beslenme ve metabolizmayla ilgili hastalıklar ve % 4'lük oranla, dışsal yaralanma ve zehirlenmeler takip ediyor. 
 

Kadınlarda en çok ölüme yol açan hastalık, dolaşım sistemi hastalıkları. Kadınların yüzde 44'ü, erkeklerin ise yüzde 36,2'si bu hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor.

Erkeklerde en yaygın ölüm nedeni ise habis urlar yani akciğer kanseri. Erkek ölümlerinin yüzde 41’2'si, kadın ölümlerinin ise yüzde 12,9'u bu hastalıktan kaynaklanıyor.