Toplumun yaklaşık yüzde 20’sinde görülen omuz sıkışmasının en fazla orta yaş kadınları tehdit ettiğini söyleyen Medical Park Bahçelievler Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Onat Üzümcügil, “Cam silmek, perde asmak, halı silmek, ağır bir tencere kaldırmak ile ağır ve büyük çanta takmak omuz sıkışması sorununa yol açıyor. Omuz ağrısı sorunuyla başvuran kadın hastaların sayısında ciddi artış oldu” dedi. 

İş hayatında yaşadıkları yoğun tempoya ev işleri de eklenince kadınların omuzlarına fazla yük bindiğini vurgulayan Doç. Dr. Onat Üzümcügil omuz sıkışmasıyla ilgili şu bilgileri verdi: "Omuz seviyesi üstündeki ev işleri omuz sıkışmasının en büyük nedenleri arasında. Yanı sıra özellikle son yıllarda kadınlar arasında moda olan büyük çantalar da sıkışmayı artıran bir faktör. Bu faktörler kas kirişlerinde ödem oluşmasına ve sonrasında omuz sıkışmasına neden olabiliyor, kolun hareket etmesini sağlayan kas girişlerinde yırtılmalara da zemin hazırlıyor. Stres ve psikolojik faktörlerin yumuşak doku ve kas ağrılarını artırdığı yönünde çalışmalar var. Sendrom, baş üstü aktivitenin fazla olduğu sporcularda (tenis,basketbol, voleybol, yüzme, atma sporları gibi) sık görülüyor.

UYURKEN ELLERİNİZİ YASTIK ALTINA KOYMAYIN

Sabit pozisyonda uzun süre bilgisayar başında kalmak da omuzda problemlerin kaynağı. Yüzükoyun yatarken elerimizi yastığın altına koymak sıkışmaya bağlı ağrıyı artırabilir. Omuzda sıkışma tedavi edilmediği taktirde kol hareketlerini sağlayan kas kirişlerinde ciddi hasarlanmaya neden olarak günlük hayat aktivitelerini olumsuz etkiler. İş gücü kaybına yol açabilecek kısır bir döngüye neden olabilir."

Omuz ağrısının erken dönemde tedavi edilmesinin hasta açısından ciddi bir kazanım olacağını aktaran Üzümcügil, ilaç, egzersiz gibi konservatif tedavi metodlarından iyi sonuç alınmadığında cerrahi tedavilerin uygulandığını söyledi, "Eskiden, açık cerrahi yöntemler ile omuz kaslarını ayırarak sıkışmanın olduğu bölgeye müdahale ediliyordu. Ancak günümüzde artroskopik (kapalı olarak 2 veya 3 adet 1 cm’lik cilt kesisi) yöntem ile subakromiyal mesafeye girerek bası nedeni olan tüm patolojileri tedavi edebiliyoruz" diye konuştu.

OMUZ SAĞLIĞI İÇİN BU ÖNERİLERE KULAK VERİN

• Perde asarken ya da cam silerken kol omuz seviyesinden çok fazla kaldırılmamalı. 

• Omuz seviyesinden yüksek hareketler yapmak yerine bir tabureyle yüksekliğinizi artırın. Vücudunuzu zorlayacak kadar uzanmayın. 

• Cam ya da halı siliniyorsa, silme işlemini yapan kol 10 dakikada bir değiştirilmeli. 

• Ağır çanta taşımak da omuz ağrılarını tetikliyor. Çantanın tek taraflı ve asimetrik taşınması, omuzdaki eklemlerde zedelenmeye, ağrıya ve omurga sorunlarına neden oluyor. Çanta ağırlığı iki kiloyu geçmemeli ve 15 dakikada bir omuz değiştirilmeli. Sırt çantaları ağırlığı dengeler, en azından hafta sonları sırt çantaları kullanılmalı. 

• Yüzüstü uyurken eller yastık altına konulmamalı.